Cel puţin 30 de incendii de păşuni s-au produs în luna martie, în judeţul Maramureş.
Directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului Baia Mare, Viorel Iancu, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că incendiile sunt provocate din neatenţie de proprietarii păşunilor când aceştia încearcă să cureţe terenurile de iarbă uscată, crengi şi alte reziduuri adunate pe teren.
Potrivit lui Viorel Iancu, se impune distrugerea vegetaţiei uscate şi a crengilor doar dacă se constată că acestea sunt afectate de boli ce s-ar putea extinde şi spre culturile apropiate.
"De multe ori nu se explică necesitatea aprinderii vegetaţiei uscate, iar proprietarii nu mai pot opri răspândirea focului, încât e nevoie de intervenţia pompierilor. În majoritatea cazurilor, focul distruge şi vegetaţia care ar trebui protejată, inclusiv terenurile vecinilor, producând pagube suplimentare. Din păcate, focurile necontrolate distrug atât natura, cât şi resursele mediului înconjurător", a spus Iancu.
Conform legii, proprietarii terenurilor agricole şi suprafeţelor de păşunat trebuie să solicite aviz din partea Direcţiei Fitosanitare, a Gărzii de Mediu, ISU, administraţiei locale şi Agenţiei de Protecţiei a Mediului, înainte de a trece la aprinderea resturilor vegetale.
În cazul nerespectării procedurii, amenzile sunt cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei pentru persoanele fizice şi de 25.000 şi 50.000 în cazul persoanelor juridice.
Pompierii susţin că de cele mai multe ori focurile sunt lăsate nesupravegheate şi se extind spre alte culturi.
"Avem câte un incendiu pe zi. Până acum am intervenit la 31 de incendii de vegetaţie uscată, deşi anunţăm pe diverse căi măsuri de prevenire a unor astfel de incidente. Arderile de mirişte, de vegetaţie uscată şi resturi vegetale sunt interzise cu desăvârşire. Fără a obţine permisul de lucru cu foc de la primărie, unii dintre proprietarii de păşuni continuă să facă acest lucru", a spus purtătorul de cuvânt al ISU Maramureş, Cornel Băbuţ.
În urmă cu câteva zile, în comuna Bogdan Vodă, din cauza drumului inaccesibil, pompierii au fost obligaţi să străbată 5 kilometri pe jos pentru a stinge flăcările care au distrus mai multe hectare de teren agricol.
Deşi proprietarii de păşuni sau terenuri continuă să aprindă păşuni, reprezentanţii Gărzii de Mediu nu au aplicat nicio sancţiune contravenţională celor vinovaţi.
Sursa: Agerpres