Care este cea mai mare fermă din lume? Unde se află ea si câţi oameni sunt „implicaţi” în dezvoltarea ei?
Privind la cei peste 73 de milioane de utilizatori ai aplicaţiei FarmVille de pe site-ul social Facebook nu mai există nici un dubiu: este cu siguranţă aceasta şi nu sunt şanse să fie depăşită prea curând. E drept că virtuală şi dependentă de conectarea noastră la internet, ea totuşi reprezintă un spaţiu în care se refugiază foarte multe persoane care în viaţa reală nu au absolut nici o legătură cu mediul rural.
Jocul „gospodăresc” apărut în iunie 2009 a provocat o adevărată obsesie colectivă... Prietenii îşi oferă daruri agricole, îşi plantează, udă şi recoltează produsele, se deplasează, administrează şi acumulează proprietăţi. Acest lucru îi încântă şi le conferă sentimentul proprietăţii şi prosperităţii.
Jocul oferă o serie de surprize iar regulile se schimbă pe parcurs. În fiecare săptămână te aşteaptă o nouă surpriză iar creatorii săi s-au gândit să adapteze jocul la realitatea în care trăim. Pomul de Crăciun, cadourile, iarna - apar toate în joc şi ai mijloacele să călătoreşti într-o foarte interesantă viaţă imaginară.
Pentru psihologi şi sociologi succesul unor asemenea aplicatii dă foarte mult de gândit, dar nu există numeroase studii argumentate. FarmVille face parte dintr-o serie de asemenea jocuri interactive. Ele se centrază pe interacţiunea oamenilor reali într-un spaţiu imaginar.
Aşa încât te vei întâlni cu prietenii tăi într-un loc care îţi este oferit de creatorii jocului, un loc în care poţi socializa fără să comunici cu adevărat. Poţi fi şi un singuratic, care îşi cultivă propriile plante şi îşi creşte animalele dar poţi fi şi un bun vecin, virtual evidet, care îşi ajută colegii fermieri în situaţii de nevoie.
Tranzacţiile se bazează pe cumpărare şi vânzare astfel că este necesar să fii şi un bun manager şi administrator al propriei moşii. Câţi dintre noi mai cunosc azi felul în care funcţionează o fermă reală? Să recunoaştem, foarte puţini... Jocul este util pentru cei care nu posedă deloc cunoştinţe în domeniul agricol şi doresc să afle despre diverşii timpi de cultivare a plantelor, despre hrănirea animalelor, variaţiilor de preţ, maşinilor agricole şi utilizării lor.
Faptul că FarmVille a avut un asemenea impact asupra utilizatorilor Facebook nu este întâmplător! Falsa realitate pe care o oferă este una relaxantă şi plăcută - nu că jocurile cu gangsteri, mafioţi şi poliţişti nu s-ar bucura şi ele de succes. FarmVille are, însă, atuul că duce utilizatorul într-o zonă până acum puţin compatibilă cu jocul online, trezind curiozitate şi invitând la un interesant exerciţiu de imaginaţie.
Agricultură virtuală, câştiguri reale
Pentru compania Zynga, creatoarea acestui popular joc, FarmVille este o adevărată „găină cu ouă de aur”. Transformarea banilor virtuali în bani reali au generat câştiguri de aproximativ 150 de milioane de dolari numai în 2009!
Cei care vor să avanseze mai repede în joc sau să achiziţioneze tractoare, vaci, seminţe au opţiunea de a cumpăra bani virtuali, plătind cu bani reali. Zynga specifică însă clar că banii reali daţi pe cei virtuali nu mai pot fi recuperaţi. Plata se face fie prin operaţiuni bancare cu cărţi de credit, fie prin telefoanele mobile.