Un brutar din municipiul Sfântu Gheorghe, Dioszegi László, a obţinut trofeul ''Pâinea naţională a României'' la ediţia din acest an a Expoziţiei internaţionale GastroPan desfăşurată recent la Târgu Mureş.
Dioszegi László a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că a câştigat premiul cel mare cu o pâine ''sută la sută naturală'', în care nu pune amelioratori, doar făină, drojdie, apă, sare şi cartofi.
Potrivit acestuia, nu reţeta este secretul pâinii sale, ci făina, care e adusă de la o anumită moară din Ungaria, şi felul în care este preparată şi coaptă.
În mod tradiţional, pâinea de Covasna se coace pe vatră, cu lemne de fag, iar, după ce se rumeneşte bine, este bătută şi scuturată de coajă.
Dioszegi László se poate lăuda că la recenta expoziţie GastroPan de la Târgu Mureş a câştigat trei premii I dintre cele şase puse în joc.
''Am luat trofeul Pâinea naţională a României, premiul I la categoria panificaţie-patiserie pentru pâine sănătoasă şi pentru cel mai bun tort la categoria cofetărie'', a declarat acesta.
Brutarul covăsnean spune că, deşi e criză şi toate se scumpesc, el va încerca să menţină neschimbat preţul pâinii cel puţin două luni de acum înainte.
''Eu vând kilogramul de pâine cu 4 lei. O să acopăr pierderile din vânzare, adică prefer să vând mai multă pâine la un preţ mai mic, decât puţină şi scumpă'', a spus acesta, adăugând că, deşi alţi producători de pâine se plâng că le-au scăzut vânzările cu 10-20%, el nu poate spune acelaşi lucru, în schimb a observat că, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a oamenilor, produsele de patiserie au tot mai puţină căutare.
Brutarul Dioszegi Laszlo este cel care a scos pe piaţă în urmă cu aproape un an un sortiment de ''pâine anticriză'', făcută din orz şi ovăz, după o reţetă veche de peste 60 de ani, la un preţ cu 20% mai mic decât pâinea tradiţională din grâu.
Iniţial, acesta se gândise la o altfel de ''pâine anticriză'', ce îngloba în aluat şuncă şi ceapă, dar în cele din urmă şi-a dat seama că e prea scumpă şi a trecut-o la ''delicatese'' până când va trece criza.
Dioszegi Laszlo şi-a deschis brutăria în anul 1994 împreună cu un prieten de-al său, iar acum este unul dintre cei mai mari producători de panificaţie din judeţul Covasna.
Sursa: Agerpres