69.000 de fermieri din cei aproximativ 101.000 de fermieri selecţionaţi pentru controlul prin teledetecţie în campania SAPS 2009 sunt notificaţi să se prezinte la centrele APIA pentru clarificarea datelor din cererile de plată, potrivit datelor agenţiei.
Principalele erori constate în urma controlului prin teledetecţie au fost identificarea greşită a parcelelor şi absenţa culturii menţionate în cererea de plată.
La controlul prin teledetecţie este important ca parcela să fie amplasată în blocul în care este în realitate în teren şi să fie cultivată cu acea cultură declarată de fermier.
Prin urmare, dacă în urma controalelor prin teledetecţie au fost relevate neconformităţi, fermierii sunt notificaţi să prezinte documente de clarificare a datelor din cererea de plată.
De asemenea, în cazul în care mai mulţi fermieri au solicitat sprijinul financiar pentru aceeaşi suprafaţă şi în aceleaşi bloc fizic, fermierii sunt excluşi de la plată până la soluţionarea litigiului.
„APIA asigură toţi fermierii care au depus cereri de sprijin şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională că vor primi, în perioada următoare, sumele la care sunt îndreptăţiţi, însă plata se face cu atât mai repede cu cât dosarele sunt clarificate”, se precizează într-un comunicat al agenţiei.
APIA va învăţa fermierii să îşi identifice parcelele pe internet
Pentru a diminua erorile privind identificarea parcelelor agricole, APIA va demara, în luna ianuarie, o campanie de instruire a fermierilor privind modalitatea de identificare online a parcelelor agricole prin aplicaţia IPA-online.
Aplicaţia IPA-online permite fermierilor identificarea parcelelor agricole prin intermediul internetului, principalul avantaj fiind scăderea numărului de erori, în principal, prin măsurarea exactă a suprafeţei de teren agricol.
Această aplicaţie a fost pusă la dispoziţia fermierilor încă din campania SAPS 2009 şi s-a constatat că în cazul fermierilor care au apelat la această modalitate de identificare a parcelelor nu au fost înregistrate erori.
Pe baza unui nume de utilizator si a unei parole furnizate de APIA, fermierii pot accesa aplicaţia aici.
Mai multe detalii despre tehnica teledetecţiei aplicată în agricultura românească puteţi citi într-un material publicat în numărul din luna aprilie 2009 al Revistei Ferma şi aici.