Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a mediat, săptămâna trecută, întâlnirea dintre reprezentanţii producătorilor, ai procesatorilor şi ai marilor lanţuri de magazine, pe tema aplicării Legii privind comercializarea produselor alimentare.
În urma discuţiilor s-a convenit ca, pentru aplicarea corectă a Legii să se clarifice anumiţi termeni, urmând ca la următoarea întâlnire să participe şi reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului şi ai Ministerului de Finanţe.
De asemenea, cei prezenţi la discuţie, au agreat amendamentele la termenele de plată, cu excepţia celor referitoare la carnea proaspătă de pui. MADR va continua să medieze discuţiile dintre părţile mai sus menţionate, în vederea clarificării unor termeni din Legea comerţului cu produse agroalimentare.
În luna decembrie, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL) a semnalat nereguli în ceea ce priveşte aplicarea aşa-numitului Cod de Bune Practici din partea retailerilor. Într-o scrisoare adresată Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, APRIL şi-a exprimat astfel „indignarea pentru încercările de intimidare a procesatorilor români şi pentru demascarea practicilor ilegale de impunere a unor discounturi suplimentare care nu au niciun fundament economic”.
Din punctul de vedere al APRIL, refuzul acordării unor discounturi suplimentare are în sine un demers economic motivat de scăderea veniturilor procesatorilor de lapte ca urmare a creşterii costurilor de producţie, deprecierea continuă a cursului valutar, precum şi creşterea costurilor creditelor pe care procesatorii le contractează pentru efectuarea de investiţii şi pentru activitatea curentă.
Codul de bune practici a fost elaborat pentru a asigura funcţionarea adecvată a pieţei interne şi a permite accesul real al fermierilor şi al altor furnizori de produse agroalimentare la consumatori. Deşi iniţial au fost de acord, ulterior marii retaileri au denunţat „caracterul anticoncurenţial” al acestei legi.