Adama
Vinasa Rompak

Bihor: Cultivatorii de viţă-de-vie, informaţi privind podgoriile de soi nobil

Publicat: 25 ianuarie 2011 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Direcţia pentru Agricultură Bihor încearcă să stimuleze interesul cultivatorilor de viţă-de-vie în a accesa programul naţional de plantare sau reconversie pentru viticultură, prin informare publică şi consiliere din partea specialiştilor instituţiei.

Potrivit unui comunicat remis joi de Direcţie, judeţul Bihor oferă o bună oportunitate extinderii acestei culturi agricole, având 2.059 hectare de viţă-de-vie aflată pe rod, din care doar 575 hectare cultivate cu viţă nobilă.

Cultivatorii interesaţi vor înregistra o cerere la sediul Direcţiei, unde specialiştii îi vor ajuta la întocmirea planului individual de restructurare sau reconversie, precum şi la obţinerea celorlalte documente sau avize necesare accesării sprijinului financiar de care pot beneficia prin acest program.

Perioada de depunere a acestor planuri este cuprinsă între 1 martie şi 10 iunie la direcţiile pentru agricultură judeţene, urmând ca după verificarea şi aprobarea lor, acestea să le transmită centrelor judeţene APIA în vederea finanţării.

Pentru regiunea viticolă Crişana-Maramureş soiurile de struguri eligibile admise pentru realizarea acestui program sunt: Fetească regală, Furmint, Mustoasă de Măderat, Riesling varietal, Sauvignon, Traminer roz, Pinot gris, Cabernet varietal, Cadarcă, Fetească neagră, Merlot, Pinot noir, Burgund mare, Muscat Ottonel şi Tămâioasă românească.

Pentru fiecare hectar plantat cu viţă-de-vie cu densitatea între 3.000 şi 4.000 de butuci, solicitanţii pot obţine între 7.920 şi 9.120 euro pentru materialul săditor certificat sau între 7.265 şi 8.265 euro pentru materialul săditor standard iar pentru instalarea sistemelor de susţinere pentru conducere şi palisaj se obţin 4.730 euro pentru un hectar.

'Ne dorim ca acest program să contribuie la sporirea suprafeţelor plantate cu viţă-de-vie în judeţul nostru, motivarea venind şi datorită existenţei unor zone favorabile amplasării acestei culturi', precizează în comunicat Nicolae Hodişan, directorul executiv al DADR Bihor.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1427 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii