„Tehnologii moderne şi produse avansate pentru creşterea productivităţii şi calităţii legumelor” a fost tema simpozionului organizat de echipa Marcoser la sediul Companiei Alcedo din Brăila, în ultima zi a lunii noiembrie 2014.
La această manifestare au fost prezenţi peste 70 de legumicultori din judeţul Brăila, specialişti, horticultori şi oficiali ai Grupului Alcedo, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa inputurilor pentru agricultură.
O întâlnire interactivă, plină de învăţăminte
Simpozionul a fost susţinut de dr. ing. Costel Pohrib, directorul ştiinţific al Companiei Marcoser din Matca, judeţul Galaţi, şi de Cătălin Petrache, coordonatorul departamentului comercial.
Întâlnirea cu producătorii agricoli brăileni a fost interactivă, de ţinută şi a cuprins mai multe module de prezentare care au vizat noile tehnologii pentru cultivarea legumelor în spaţii protejate sau în câmp, în special a principalelor specii: tomate, castraveţi, ardei, vinete, rădăcinoase -, tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, probleme legate de fiziologia plantelor şi a principalilor dăunători, importanţa cunoaşterii parametrilor biochimici ai solului, dar şi utilizarea unor produse pentru realizarea unei nutriţii şi a unei stări de sănătate optime a plantelor de cultură.
Tuta absoluta - un dăunător periculos în judeţul Brăila
În timpul simpozionului s-a atras atenţia că în judeţul Brăila se manifestă tot mai accentuat presiunea Tutei absoluta, un dăunător extrem de periculos al tomatelor, semnalat în anul 2011 în zona Bihorului, care şi-a făcut prezenţa în ultimii ani în culturile legumicole brăilene.
Consultanţa şi cercetarea – componente active la Marcoser
„Este a patra ediţie de când suntem prezenţi la Brăila, fermierii au început să ne cunoască mai bine, ne contactează pentru a ne cere consultanţa şi recomandările de specialitate în rezolvarea problemelor din ferme, avem solicitări de inputuri pentru legumicultură: seminţe, îngrăşăminte (agronutrienţi, fertilizanţi solubili), substanţe chimice pentru tratamentele fitosanitare, folii profesionale, dar şi alte materiale de lucru. De asemenea, pe zona de cercetare, dispunem de loturi experimentale, unde testăm noi hibrizi de legume, îngrăşăminte pesticide, metode noi de tehnologie de cultură la legume; pentru deplasările în teren avem un laborator mobil de analize de sol. În plus, colaborăm cu fermieri din bazinele legumicole puternice cum ar fi: Matca, Balta Doamnei, Băleni, Copăceni, Vidra, Glodeanu Sărat, avem strânse legături cu mediul universitar (USAMV Bucureşti), institute naţionale de cercetare (ICPA şi BIOTEHNOL din Bucureşti), cu alte institute de cercetare în domeniul legumiculturii, fiind partener în proiecte naţionale de cercetare”, ne-a declarat dr. ing. Costel Pohrib.
În perioada următoare, echipa Marcoser va fi prezentă în: Băleni Sârbi, Târgu Frumos, Matca, Balta Doamnei, Vidra, Colibaşi, Jirlău, Lungulețu şi în Cahul - Republica Moldova.