LA CAPĂTUL PUTERILOR! Mistreții fac ravagii în mai multe comune din județul Alba. În Poiana Vadului, crescătorii de animale sunt la capătul puterilor. Zeci de hectare de pășune și fânațe sunt distruse de mistreți. În ritmul ăsta, crescătorii nu mai au unde să-și pășuneze animalele. Mulți localnici renunță să mai facă plângeri pentru că nu mai speră în despăgubiri. Gardul electric, sârma ghimpată nu mai sunt o piedică pentru sălbăticiuni. Prefectura Alba solicită ca 2.200 de mistreți să fie recoltați.
”Oamenii au ajuns la capătul puterilor, speră să primească un ajutor din partea autorităților. Cei mai puternic afectați sunt locuitorii din satele Stănești, Lupăiești, Făgetul de Jos și Duduieni. Unii cetățeni s-au descurajat și nu au mai trimis sesizări și plângeri, deoarece au mai făcut acest lucru și în trecut și nu s-a întâmplat nimic. În această săptămână am primit plângeri din partea unui număr de opt familii, iar săptămâna trecută am primit solicitări de sprijin pentru 9 gospodării. Anul trecut au fost 120 de familii care au solicitat ajutorul autorităților. Până astăzi când au ajuns autoritățile la noi, le-am adresat cinci invitații, două în toamna anului trecut și trei de la începutul acestui an”, a declarat Beniamin Toader, primarul comunei Poiana Vadului, județul Alba, pentru abnews.ro.
”Oamenii încearcă să țină la distanță aceste animale sălbatice, care sunt tot mai multe, dar, din păcate sunt neputincioși. Cele mai mari exemplare trec prin gardurile electrice sau din sârmă ghimpată”, mai spune primarul pentru sursa citată.
Sursa foto: abnews.ro
Urmare a recentelor sesizări din partea mai multor cetățeni din localitatea Poiana Vadului, privind pagubele produse la pășuni și fânețe de către porci mistreți, prefectul Nicolae Albu s-a întâlnit cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere și ai primăriei Poiana Vadului în vederea identificării de soluții la problema semnalată.
În baza cererilor depuse la Primăria Poiana Vadului de către persoanele păgubite, Comisia de constatare și evaluare a pagubelor s-a deplasat la fața locului în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor, precum și a răspunderii civile pe baza obligațiilor ce revin proprietarilor culturilor, respectiv gestionarului fondului cinegetic de pe raza comunei.
Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor, împreună cu alte documente justificative, conform prevederilor H.G. nr 1679/2008, vor sta la baza încheieri dosarelor, care vor fi aprobate ulterior de conducerea Gărzii Forestiere Cluj.
Precizăm faptul că, la nivelul județului Alba au fost evaluate de către gestionarii fondurilor cinegetice, până la data de 15.03.2020., un număr de 4.096 capete mistreți.
Potrivit specialiștilor Gărzii Forestiere Județene Alba, numărul exemplarelor de mistreți care ar trebui recoltat este de 1.559 capete mistreți, pentru a avea astfel un număr optim de exemplare.
Menționăm că prin Ordinul nr. 1081/13.05.2020 al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor s-a prelungit cu 60 de zile perioada de recoltare pentru unele specii de faună de interes cinegetic, inclusiv mistreți.
În acest sens, Garda Forestieră Județeană Alba a transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor propuneri privind recoltarea unei cote de 2.200 capete mistreți.
Efectivele aprobate pentru recoltare se stabilesc la nivel național prin ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, reiese dintr-un comunicat de presă al Instituției Prefectului Județul Alba.