Adama
Vinasa Rompak

La MADR - 465 de OIF cu o suprafaţă netă de 1,1 milioane de hectare

Publicat: 29 ianuarie 2012 - 20:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Lipsesc organizaţiile de combatere a eroziunii solului şi de apărare împotriva inundaţiilor / Costurile mari - impedimentul constituirii noilor structuri

Din datele centralizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, rezultă că, la 31 octombrie 2011, sunt înregistrate 465 de organizaţii de îmbunătăţiri funciare – OIF -, care au în exploatare o suprafaţă brută de 1.149.741 de hectare, (1.117.078 de hectare suprafaţa netă). Dintre acestea, 455 reprezintă organizaţii ale utilizatorilor de apă pentru irigaţii. Suprafaţa agricolă brută deţinută de OUAI însumează 1.149.741 hectare (suprafaţa netă 1.062.967,1 hectare). Pentru un număr de 316 de organizaţii s-au făcut protocoale de transfer de patrimoniu.


De asemenea, în ceea ce priveşte ploturile de irigaţii, acestea sunt evidenţiate la 1152, din care 710 cu protocoale de transfer, care asigură apa pentru 1.097.645,7 de hectare, suprafaţă brută ( netă - 1.070.552,1 hectare).


La nivel de ţară, sunt constituite nouă organizaţii de desecare şi drenaj (ODD), dar nici una de combatere a eroziunii solului (OCES) sau de apărare împotriva inundaţiilor (OAI). 


La sfârşitul anului trecut, au fost înfiinţate, prin ordinul ministrului MADR, 10 federaţii ale organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare (FOIF) care deţin împreună o suprafaţă brută de 98.696 hectare (95.586 hectare suprafaţă de teren netă).


Principala problemă care împiedică, într-un fel, înfiinţarea unor structuri organizatorice o reprezintă cheltuielile de constituire, consideră liderii LUAIR. Potrivit legislaţiei în vigoare, patrimoniul iniţial al unei organizaţii este stabilit la 1 euro pe hectar. Dar însumând şi celelalte costuri (facturi telefonice, taxe de avizare, deplasări la minister… ), toate acestea se pot duce undeva la 1,2 euro pe hectar. Şi aici este vorba despre perimetre de mii şi zeci de mii de hectare. LUAIR a propus suma de 1 leu/hectar, dar încă nu a fost aprobată.


Vizualizat: 2395 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) a trimis recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care sunt semnalate divergenţe la OUG 82.2011, la norme metodologice privind calculul şi plata taxelor IF pentru irigaţii, desecare, şi combaterea eroziunii solului şi a tarifelor pentru irigaţii şi PNDR.

LAPAR: Irigaţiile au rămas un subiect fără soluţionare

LAPAR: Irigaţiile au rămas un subiect fără soluţionare

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli adresează Guvernului un comunicat de presă  prin care susţine că “a iriga este un lux pe care nu si-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari”, şi solicită primului ministru, Emil Boc, soluţionarea problemelor din agricultură.

Aurel Zamfir: „ANIF poate să aducă un plus de valoare activităţii de irigaţii”

Aurel Zamfir: „ANIF poate să aducă un plus de valoare activităţii de irigaţii”

Aurel Zamfir, director teritorial al fostei ANIF Moldova de Sud

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de "primul siloz", dar nu şi de producţia de grâu din 2012

După ce Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, cu 24 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, bugetul pe 2012 al Ministerului Agriculturii, acestuia i-a fost acordată suma de 14,9 miliarde de lei, respectiv 2,54% din PIB.

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

Irigaţiile – noile restructurări au adus noi taxe

În această toamnă, guvernul a decis să transforme Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) în Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), care va avea aproximativ aceleaşi atribuţii, dar numărul angajaţilor va fi redus de la 5.000 la 1.500. 

Utilizatorii de apă au discutat cu ministrul Tabără problemele din sectorul de irigaţii

Utilizatorii de apă au discutat cu ministrul Tabără problemele din sectorul de irigaţii

Reprezentanţii Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) s-au întâlnit în 3 noiembrie 2011 cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru a discuta problemele din sector şi cadrul legal de desfăşurare a activităţii de îmbunătăţiri funciare pe baza Ordonanţei de Urgenţă 82/2011.

FNPAR: Spaniolii sunt interesaţi să investească în sistemele de irigaţii din România

FNPAR: Spaniolii sunt interesaţi să investească în sistemele de irigaţii din România

Oficialii Ministerului Industriei, Turismului şi Comerţului din Spania s-au declarat interesaţi de sistemele de irigaţii din România intenţionând să susţină dezvoltarea sectorului prin intermediul tehnologiei, al utilajelor, şi al know-how-ului, a arătat Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România - FNPAR, într-un comunicat de presă.

Brăila: Finalizarea unor lucrări de irigaţii finanţate de Banca Mondială

Brăila: Finalizarea unor lucrări de irigaţii finanţate de Banca Mondială

Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 12 miliarde de lei. Scopul: reducerea pierderilor de apă şi a consumului de energie electrică.

În sudul Moldovei, avem irigaţii pe mai puţin de 30 la sută din suprafaţa contractată

În sudul Moldovei, avem irigaţii pe mai puţin de 30 la sută din suprafaţa contractată

Sucursala Teritorială Moldova de Sud a ANIF are în componenţă un număr de cinci unităţi de administrare: Galaţi Sud, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Galaţi Nord. Pentru acest an, au fost încheiate cu agenţi economici contracte multianuale şi sezoniere de livrare a apei pentru o suprafaţă de 59.330 hectare, cu aproape 18.000 hectare mai mare, comparativ cu anul trecut.

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

România beneficiază de irigaţii pe 0,3% din întreaga suprafaţă agricolă

În acest an, circa 30.000 hectare au fost irigate, adică mai puţin de 1% din terenurile agricole amenajate în acest sens. Aceasta în condiţiile în care în ultimii cinci ani nu s-a majorat cu nici un hectar suprafaţa acoperită de amenajările de irigaţii. Dacă raportarea se face la cele peste nouă milioane hectare teren arabil existent în România, suprafaţa irigată este nesemnificativă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii