Guvernul României a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind reglementarea organizării, administrării şi exploatării pajiştilor permanente. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, luni, 13 mai a.c..
Luând în considerare faptul că utilizatorii de pajişti beneficiază de plăţi unice pe suprafaţă, iar termenul limită pentru solicitarea acestora este 15 mai 2013, era absolut urgentă adoptarea unei noi reglementări în domeniul pajiştilor.
Potrivit OUG, art. 3. “Sunt supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare următoarele categorii de pajişti: pajişti proprietate publică a statului, administrate de Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS; pajişti proprietate publică a comunelor, oraşelor, municipiilor şi a municipiului Bucureşti, administrate de consiliile locale ale acestora; pajişti proprietate privată a statului, administrate de ADS; pajişti proprietate privată a comunelor, oraşelor, municipiilor şi a municipiului Bucureşti, administrate de consiliile locale ale acestora; pajişti proprietate privată a persoanelor fizice şi juridice; pajişti proprietate publică a statului, administrate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva.”
Actul normativ precizează că “Se interzice scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor, cu excepţia: scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a pajiştilor se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru: amplasarea de construcţii care deservesc activităţi agricole; reţele de comunicaţii electronice sau elemente de infrastructură necesare susţinerii acestora; refugii montane în caz de urgenţă; înfiinţarea de noi capacităţi de producere a energiei regenerabile, care să nu afecteze buna exploatare a pajiştilor, declarate de utilitate publică pentru lucrări de interes naţional, judeţean sau local, în condiţiile Legii nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, republicată; amplasarea obiectivelor de interes naţional, judeţean sau local, declarate de utilitate publică, în condiţiile legislaţiei în vigoare; lucrări privind apărarea ţării, ordinea publică şi siguranţa naţională, declarate de utilitate publică în condiţiile Legii nr. 33/1994, republicată; lucrări în cadrul unor programe de dezvoltare locală/judeţeană/regională iniţiate de autorităţile administraţiei publice locale.”
Potrivit OUG, excepţiile prevăzute se realizează cu obligaţia ca beneficiarul scoaterii definitive din circuitul agricol a pajiştilor să recupereze din terenurile neproductive sau neagricole o suprafaţă egală cu cea aprobată a fi scoasă definitiv din circuitul agricol. Recuperarea acestor terenuri se face anticipat, cel mai târziu până la data stabilită în actul prin care se aprobă scoaterea definitivă din circuitul agricol a acestor suprafeţe, astfel încât să nu scadă suprafaţa de pajişti la nivel local, judeţean sau naţional, după caz. “Pajiştile pot fi incluse în intravilanul localităţilor cu avizul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi cu condiţia respectării prevederilor alin. (4). Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor având categoria de folosinţă pajişti pentru realizarea obiectivelor de investiţii prevăzute la alin. (3) se face numai în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare, precum şi cu respectarea metodologiei ce se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”, mai menţionează documentul citat.