Mi-e și rușine să spun ce producție am scos la porumb: 500 de kilograme pe hectar! Și anul trecut am recoltat 11.000 de kg/ha. Am pământul lângă malul Siretului și parcă a fost un blestem. Ploua pe malul celălalt și pe parcela mea, nu, spune Laurențiu Baciu, liderul fermierilor din producția vegetală.
Am dat arendă 700 kg de porumb/ha și am scos o producție de 500 kg/ha. Pierderea mea este de 99%. Am pierderi de un milion de euro. Anul trecut am scos 11.000 kg/ha. La floarea soarelui am făcut puțin mai binișor, 800 kg/ha. Nici jumătate cum am făcut anul trecut. În 2014, am scos la floarea soarelui 3.500 kg/ha. Nu a plouat deloc în zona aia. Dacă o luăm așa, a mai plouat și în Moldova, 10, 15 litri. Dar în zona aia parcă a fost un făcut. Ploua pe malul drept și pe malul stâng, nu. Mă uitam, era perdea de apă dincolo și la mine niciun strop, spune Laurențiu Baciu.
Fermierul șef face haz de necaz când spune că s-a pus rău cu Patriarhia Ortdoxă în momentul în care s-a opus ca Biserica să fie membră în Comitetul de Monitorizare a miliardelor de euro derulate prin PNDR 2014-2020.
M-am pus rău și cu Institutul de Meteorologie, râde Baciu. Dealtfel, fermierul i-a amenințat pe meteorologi că-i dă în judecată pentru că l-au indus în eroare cu privire la secetă. Buletinele meteo ar fi anunțat umiditate excesivă și, de fapt, din luna mai s-a instalat seceta.
Laurențiu Baciu explotează aproximativ 2.500 de hectare în județul Bacău. Din această suprafață, pe aproape 1.000 de hectare fermierul a cultivat porumb și a mizat pe o producție, cel puțin la nivelul celei din anul 2014.