Plecarea lui Alex Jurconi de la șefia Federației Pro Agro nu este bătută în cuie. De fapt, membrii de marcă ai organizației spun că Jurconi nu și-a dat demisia. Ar fi expediat la nervi un e-mail în care ar fi amenințat că părăsește Federația.
Lucrurile nu sunt finalizate, acel e-mail nu a fost luat de bun. Ne vom întâlni după sărbătorile pascale și vom discuta toți membrii Federației. E-mailul ăla, trimis la nervi, e cam așa: seara eram supărați, dimineața ne-am împăcat. Vineri (3 aprilie n.r.) ne-am întâlnit la sediu și discuțiile s-au cam aprins pe anumite probleme. Sunt probleme din bucătăria organizației și chiar nu vrem să ne spălăm rufele în public, spune Viorel Nica, președintele Ligii Utilizatorilor de Apă, membru în Pro Agro.
Mărul discordiei ar fi Fondul Mutual. Se aude că Jurconi ar fi strâns vreo 14 miliarde de lei vechi de la mai mulți membri ai organizației. Fondul nu funcționează nici acum. Și nici nu are cum să fie operațional pentru că este înființat ca fundație. Legea nu-ți permite să creezi un fond mutual cu statut de organizație nonprofit. Toți au contribuit cu bani la fondul ăla, Viorel Nica, Ovidiu Timiș, spune Laurențiu Baciu, președinte LAPAR.
Nu, Fondul Mutual nu are nimic de-a face cu ce s-a întâmplat vineri la Federație. Federația e Federație, e o chestiune separată de Fondul Mutual. Firește, am contribuit cu o sumă la înființarea lui (ar fi vorba de 700 de milioane de lei vechi n.r.) și alți colegi au participat. Fondul Mutual are un statut, dar nu funcționează pentru că Ministerul Agriculturii nu ne-a dat acreditare. Suntem în instanță cu Ministerul, explică Nica.
Fondul Mutual trebuia să devină operațional pe 15 martie 2014. Fondul, condus tot de Alex Jurconi, și-a creat o pagină online, unde a postat contul bancar și un filmuleț care dezvăluie că a fost inspirat dintr-un fond similar creat în Franța. În același filmuleț apare și președintele Jurconi cu explicația: Fondul nu este o structură piramidală și nici o Casă de Ajutor Reciproc. Fiecare fermier care se înscrie în Fond trebuie să achite o taxă pe hectarul de teren sau pe cap de animal. Fermierul este despăgubit când are pierderi din pricina secetei, inundațiilor, a bolilor etc. Face agricultură fără riscuri, cam așa sună sloganul Fondului. O parte din bugetul acestei organizații ar urma să provină din fonduri europene, solicitate tot de fermieri la APIA, odată cu depunerea cererii pentru subvenții.
Agroinfo a încercat să-l contacteze pe Alex Jurconi. Fără succes, însă. Președintele Pro Agro preferă, probabil, să-și limpezească gândurile și nu mai răspunde nici măcar la mesaje. (sursa foto Agerpres)