PLATA SUBVENȚIEI APIA 2020 PENTRU PĂȘUNE. Proiectul de Ordonanță care modifică Ordonanța subvențiilor APIA, OUG 3/2015, aduce schimbări și la actele care trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru subvenția la pășune. Proiectul de act normativ a fost publicat ASTĂZI pe pagina Ministerului Agriculturii.
Iată modificările aduse astăzi de MADR la OUG 3/2015 pentru plata subvenției APIA pentru pășune:
La articolul 8 alineatul (1), după litera n) se introduce o nouă literă, litera n1, cu următorul cuprins:
„n1) prin excepție de la prevederile lit.n), pentru anul 2020, tabelul centralizator prevăzut la art. 7 alin. (2) lit. a), art. 7 alin. (2 (1) lit. a) și b) și art. 7(1) alin. (1) lit. a) și b) poate fi încheiat și depus până la data limită de depunere a modificărilor la cererea unică de plată.”
Care sunt tabelele centralizatoare care pot fi încheiate și depuse la APIA, în acest an, până la data limită de depunere a modificărilor la cererea unică de plată? Aceste tabele sunt obligatorii pentru încasarea subvenției APIA pentru pășune.
1.Tabelul centralizator depus la APIA de asociația crescătorilor de animale, care a făcut și cererea pentru subvenția pe pășunea concesionată/închiriată. Tabelul centralizator cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale și suprafața care revine pe fiecare membru al asociației proporțional cu numărul de animale deținute și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. (Art. 7, alin.2, lit.a) OUG 3/2015)
2. În cazul pajiștilor permanente deținute, în calitate de proprietari, de către formele asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, obști de moșneni în devălmășie, obști răzeșești nedivizate, composesorate, obști de cumpărare, păduri grănicerești, păduri urbariale, cooperative, alte comunități și forme asociative cu diferite denumiri, menționate în Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 și ale Legii nr. 169/1997, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii plăților pot fi:
a) forma asociativă de proprietate, pe baza copiei titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative sau a altor acte doveditoare ale dreptului de proprietate cu aceeași forță juridică, iar în lipsa acestor documente, pe baza adeverinței emise de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole și a unui tabel centralizator care cuprinde acordul fiecărui membru deținător de animale privind depunerea cererii unice de plată de către forma asociativă, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor și numărul de animale deținute de fiecare membru, precum și suprafața utilizată de forma asociativă prin cosit sau pășunat, la care se anexează hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor;
b) membrii formei asociative de proprietate care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața deținută în proprietate. Dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al formei asociative de proprietate o constituie copia titlului de proprietate al formei asociative sau a altor acte cu forță juridică, iar în lipsa acestor documente pe baza adeverinței emise de primăria pe raza căreia se află terenurile agricole și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale deținute de fiecare membru, precum și suprafețele repartizate membrilor de către forma asociativă și hotărârea adunării generale a asociaților privind utilizarea fondurilor. (Art. 7, alin. 2(1) lit. a) și b) )
3. Începând cu anul de cerere 2016, în cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, constituită în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 246/2005, cu modificările și completările ulterioare, beneficiarii plăților pentru pășune pot fi:
a) membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată/închiriată, iar dovada utilizării legale a acestor suprafețe de pajiști de către fiecare membru al asociației o constituie copia de pe contractul de concesionare/închiriere și centralizatorul care cuprinde acordul, datele de identificare, numărul de animale pe fiecare membru al asociației și datele de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor membrilor.
b) asociația crescătorilor de animale care asigură încărcătura cu animale, pe baza unui tabel centralizator care cuprinde acordul tuturor membrilor privind depunerea cererii unice de plată de către asociație, datele personale de identificare și codurile membrilor asociației ale exploatațiilor zootehnice din Registrul național al exploatațiilor, numărul de animale, precum și hotărârea adunării generale a asociației privind utilizarea fondurilor. (Art. 7(1) alin. (1) lit. a) și b) )
Proiectul de Ordonanță care modifică OUG 3/2015 este afișat în dezbatere publică pe site-ul oficial MADR.