În primele luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a recoltat 6,36 milioane de metri cubi de masă lemnoasă, ceea ce reprezintă 66% din programul estimat pentru 2014.
Potrivit unui comunicat al Regiei, în primele nouă luni ale anului, Romsilva şi-a rotunjit veniturile şi din recoltarea produselor pădurii, comercializând 2.984 de tone de fructe de pădure, 716,3 tone de plante medicinale şi aproape 400 de tone de ciuperci. Activitatea de vânătoare s-a concretizat în primele nouă luni printr-o producţie de 121,3 tone de carne de vânat, 15.786 de bucăţi de vânat viu şi 459,5 tone de păstrăvi.
De asemenea, până în septembrie 2014 Romsilva a vândut şi 252 de cabaline, dintr-un total planificat pentru 2014 de 433 de capete. Stocul pentru vânzare este format din trei categorii: cabaline adult, tineret şi cai bolnavi sau bătrâni care merg direct la abatoare pentru sacrificare. Numărul cabalinelor existente în Herghelia Naţională, pe care o administrează Romsilva, este la ora actuală de 1.519.
Prima perdea forestieră după 25 de ani
În sfârşit au început lucrările la prima perdea forestieră de protecţie din ultimii 25 de ani, în estul judeţului Ialomiţa. Romsilva va realiza perdeaua de-a lungul autostrăzii A2, pe un tronson de 11 kilometri. „Rolul acestei perdele forestiere de protecţie este de a opri zăpada adusă de crivăţ în partea de est. Perdeaua are o lăţime de 30 de metri şi o lungime totală de 11 kilometri, respectiv o suprafaţă de aproape 24 de hectare. În toamnă, vom împăduri 7,8 kilometri, iar în primăvară vom pune la dispoziţie şi celelalte tronsoane incluse în studiul de fezabilitate. Au fost identificaţi proprietarii terenurilor şi urmează să intre în procedura legală de expropriere. Sperăm ca până la sfârşitul lunii februarie să mai intram în posesia unor terenuri şi să începem lucrările în martie”, a declarat, marţi, directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu. Potrivit acestuia, costurile pentru realizarea acestei perdele forestiere de protecţie se ridică la circa 2.500 de euro pe hectar, aici fiind incluse lucrările de pregătire, costul puieţilor, manopera şi întreţinerea. Banii provin din Fondul de conservare constituit la nivelul regiei pentru astfel de lucrări. Perdeaua forestieră va ajunge la maturitate în 5-7 ani, perioadă minimă estimată pentru zona de câmpie.