Ungaria, Bulgaria și mai nou Polonia restricționează vânzarea terenurilor către străini! Au impus reguli care pun piedici tranzacțiilor funciare. Atenție, însă! Regulile privesc înstrăinarea terenului care aparține statului. E dificil să adopți o lege care să-i interzică unui proprietar de teren să nu-și vândă pământul străinului care-i oferă mai mulți bani decât vecinul lui.
Pe legea vânzării terenurilor am dat dispoziție și în Ministerul Agriculturii se lucrează la un proiect de lege care să amendeze proiectul actual. Am discutat și cu Parlamentul, premierul Dacian Cioloș este de acord și a spus ferm, la Alba, la Ciugud, că susține importanța modificării legislative pentru limitarea vânzărilor de teren.
Dar primul ministru a mai spus un lucru foarte important. Oricâtă legislație am da noi, dacă vrea proprietarul să vândă terenul, sigur, în final nu ne putem opune, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Din 2014, de când s-a deschis piața în România și pentru cetățenii străini dornici să cumpere pământ, prețurile terenurilor agricole au explodat, iar proprietarii au fost tentați să vândă.
Străinul le-a oferit mai mulți bani românilor. Cu toate acestea, în ciuda exploziei de prețuri, terenurile noastre agricole se vând la prețuri mult mai mici decât cele practicate în vestul Europei. Este unul dintre motivele care le fac atât de atractive, fără să mai punem la socoteală că vorbim de un pământ mănos.
În 2015, cel mai mare preț pe hectarul de teren agricol a fost obținut în județul Arad, 9.350 euro/ha. Tranzacția s-a operat între doi investitori străini.
VEZI CINE A VÂNDUT ACEST TEREN ȘI CINE L-A CUMPĂRAT!
Cu tot acest preț care pare pentru mulți români de-ai noștri extrem de mare și tentant, tariful pe hectar este departe de piața terenurilor din Europa.
- Olanda: 47.000 euro/ha
- Danemarca: 33.000 euro/ha
- Marea Britanie: 24.000 euro/ha
- Germania: 15.000 euro/ha
- Franţa: 13.000 euro/ha
(sursa. Digi24, prețurile sunt la nivelul anului 2014)
Deşi în perioada actuală există multe discuţii contradictorii legate de acest subiect, în ultimul deceniu, multe terenuri agricole au fost cumpărate de cetăţenii străini, în principal prin intermediul societăţilor comerciale, nivelul suprafeţelor înstrăinate pe această cale fiind estimat pentru anul 2011, de către MADR la peste 800.000 ha. (sursa Comisia Prezidențială pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii). În prezent, se estimează că 40% din suprafață ar fi fost vândută cetățenilor sau companiilor străine și vânzările nu se opresc aici.
Dacă vorbim doar despre terenul statului, doar pentru acesta s-ar putea restricționa prin lege vânzarea, în prezent, Agenția Domeniilor Statului (ADS) administrează aproximativ 320.000 ha de teren, din care ar mai fi libere de contract 6.500 ha. ADS a concesionat, contra unor sume de bani (redevență/arendă), cca 313.500 ha de teren unor societăți agricole mari, cum e Agricost, Insula Mare a Brăilei.
O parte, însă, destul de consistentă, este concesionată unor oameni de afaceri arabi, spanioli sau francezi (de exemplu, Maria Trading, unde asociat este omul de afaceri libanez Ibrahim Jihad El Khalil, exploatează peste 11.000 ha)
(sursa foto: descoperă.ro)