Comisia Europeană a stabilit doi ani de suspendare pentru folosirea neonicotinoidelor. Practic, România ar putea cere derogare pentru folosirea acestor substanțe abia în 2017. Surse din Ministerul Agriculturii susțin că se fac demersuri pentru obținerea acestei derogări.
Fermierii mari care sunt păgubiți de dăunătorul numit popular rățișoara porumbului trebuie să știe că Ministerul Agriculturii nu ar fi abandonat ideea de a solicita Comisiei Europene o derogare.
Surse neoficiale din instituție susțin că se pune în balanța paguba pe care o suportă producătorii agricoli români, dar și ce efecte are asupra consumatorului utilizarea acestor substanțe la culturile agricole. De-a lungul anilor, Finlanda și Bulgaria au solicitat, la rândul lor, derogări la Bruxelles pentru folosirea neonicotinoidelor și au aplicat aceste substanțe însă pe scara mai mică decât România. Inițial, ar fi solicitat o derogare și Marea Britanie, dar a renunțat.
Ce este rățișoara porumbului? Rățișoara sau Tanymecus dilaticollis este o insectă care ar fi răspândită în sudul, sud-estul țării și în nord-est, în Moldova. Atacă porumbul și rapița. Tratarea semințelor cu neonicotinoide i-ar salva pe fermieri de la pagubele provocate de această insectă.
Anul trecut, Laurențiu Baciu, fermier în Bacău și liderul Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR) declara, pentru Agroinfo, că rățișoara i-a distrus 200 de hectare cu porumb. O pagubă însemnată!
Citește aici ce spune Laurențiu Baciu!
Există și oponenți înverșunați ai utilizării acestor substanțe: apicultorii. Aceștia s-au plâns în repetate rânduri că neonicotinoidele ucid albinele și din pricina lor ar fi scăzut producția de miere cu 30%.
Citește aici ce spun apicultorii despre efectele neonicotinoidelor!
Ultima derogare dată de Comisia Europeană României a fost în iulie 2015 și a expirat în octombrie 2015. Autorizația de folosire a neonicotinoidelor a fost emisă pentru 96 de zile, pentru tratarea semințelor de rapiță. Comisia Europeană a autorizat atunci folosirea a două produse de combatere a dăunătorilor la cultura de rapiță însămânțată în toamna anului 2015, și anume Modesto 480 FS și Nuprid Al 600 FS.