Adama
Vinasa Rompak

REPLICA EUROPARLAMENTARULUI CARMEN AVRAM pentru APICULTORII ROMÂNI!

Publicat: 06 iulie 2020 - 11:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DREPT LA REPLICĂ! Europarlamentarul român Carmen Avram (S&D) a transmis către AGROINFO un Drept la replică la Scrisoarea deschisă a apicultorilor, publicată de noi săptămâna trecută. Publicăm integral replica europarlamentarului.

Drept la replică la scrisoarea deschisă a Apicultorilor Români

În urma scrisorii deschise, mă simt nevoită să atrag atenția organizațiilor semnatare, asupra erorilor multiple pe care le conține aceasta și să solicit redacției Agroinfo publicarea următorului drept la replică, în conformitate cu prevederile legii.

În Parlamentul European, periodic, comisarii vin să explice deciziile care urmează să fie luate, iar deputații le adresează întrebări fie pentru a clarifica anumite aspecte, fie pentru a le atrage atenția că există detalii care mai trebuie analizate, deoarece pot afecta un anumit sector. „Discursul” la care se referă semnatarii scrisorii a fost, în realitate, o astfel de situație.

Întrebarea pe care i-am adresat-o lui Virginijus Sinkevicius, Comisarul european pentru Mediu, Oceane și Pescuit, era, de fapt, o solicitare de a-mi spune cum crede el că fermierul român poate atinge țintele care i se impun, dacă nu are la dispoziție condițiile necesare. Adică, dacă i se taie din bani, i se reduce suprafața de teren, i se diminuează cantitatea de produse fitosanitare fără a i se oferi alternativele necesare, și dacă toate acestea se întâmplă într-o perioadă de criză, cu importuri masive din țări terțe și în condiții extreme de climă, cum poți să te aștepți ca acest fermier să producă mai mult pentru o populație în creștere, să asigure hrană de calitate la un preț accesibil și să mai și ajungă, până în 2030, la 25% producție organică.

Prin urmare, (în varianta neinterpretată eronat de semnatarii scrisorii deschise) eu nu am cerut, amânarea/anularea trecerii la agricultură organică, ci am atras atenția că există discrepanțe între viziunea Comisiei și realitatea din teren. Și, în consecință, Comisia are obligația de a înțelege diferențele dintre țări și de a găsi rapid soluții punctuale, pentru ca și fermierul român să aibă șansa reală de a face tranziția spre agricultură organică. Fără ca țara să fie sancționată, dacă nu își îndeplinește ținta. Ceea ce va fi, oricum, extrem de greu, având în vedere că, azi, producția organică are o pondere de doar 2% în România. Până la 25% mai e foarte mult.

Întrebarea mea referitoare la cum va fi împărțită ținta în cadrul UE e de actualitate, fiind împărtășită de mulți alți europarlamentari din diferite țări. Mai mult, problema reprezintă o îngrijorare pentru fiecare fermier, indiferent de cât de avansat e el în acest moment. Inclusiv Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat recent că: „Țintele nu trebuie să fie bătute în cuie și pot fi revizuite, dacă pun în pericol siguranța agriculturii europene”.

Să nu uităm că, pe plan european, anual, din 2015 încoace, aproximativ 2% dintre fermierii implicați în agroecologie renunță la afacere, din cauza condițiilor foarte dure. Aveți o mărturie inclusiv din partea unui expert român, invitat în cadrul unei dezbateri publice, în care am spus clar că agricultura organică e o nișă foarte importantă, cu mare potențial, dacă fermierii români sunt sprijiniți în mod real: https://carmenavram.ro/agrideal-inregistrarea-dezbaterii-live-20-mai-2020/

1. Nu am spus nicio secundă că interesele UE ar fi contrare intereselor României. Nici măcar nu am sugerat. Am spus că, așa cum arată acum, condițiile oferite fermierilor români pentru a face tranziția sunt inacceptabile și trebuie reconsiderate, pentru a avansa de la 2% agricultură organică, în ponderea de azi, la 25% cât va trebui să avem peste 9 ani și jumătate.

2. Toate datele folosite, în timp, în întrebările adresate de mine comisarilor sunt obținute în urma numeroaselor discuții avute cu experți români și europeni. Cel referitor la milionul de hectare pe care riscăm să-l pierdem provine de la o asociație pentru protecția plantelor din România. Și tocmai pentru că avem nevoie de mai multă informație, l-am și întrebat pe Comisar când vom avea un studiu de impact al celor două strategii asupra agriculturii europene. Întrebarea se aude clar, pe înregistrare.

3. Cunosc problema biodiversității și pericolul cu care se confruntă polenizatorii. De aceea, aș vrea și o reacție urgentă a Comisiei de a veni cu soluții alternative la substanțele active de astăzi, soluții eficiente, suficiente și accesibile. Ceea ce, din păcate, rămâne o solicitare fără răspuns, pentru că dezvoltarea acestor substanțe necesită foarte mult timp și foarte mulți bani.

4. De altfel, preocuparea mea pentru natură e demonstrată de munca pe care o depun acum, la noua Strategie Europeană pentru Păduri, ca membru în Comisia pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, și din importantul eveniment pe care l-am organizat în Parlamentul European, ca membru al Comisiei pentru Pescuit, privind dispariția sturionului de Dunăre.

În concluzie, ați interpretat greșit – sper că nu cu rea-credință – fiecare cuvânt, denaturând astfel sensul întrebărilor mele, care erau adresate în apărarea fermierului roman, și nu împotriva lui, indiferent de fermier.

Mai mult, îmi puneți implicit sub semnul întrebării activitatea pe care o desfășor doar în interesul țării mele și al oamenilor ei. Cred că, dacă aveați o nelămurire, m-ați fi putut contacta telefonic, pe Facebook sau pe mail pentru o discuție. Așa cum fac mulți alții.

Toate detaliile sunt pe site-ul meu și pe pagina mea de pe site-ul Parlamentului European.

V-aș adresa, de aceea, rugămintea că, dacă veți mai avea nevoie de precizări – având în vedere că voi continua să adresez întrebări comisarilor – să mă contactați înainte de a face publice interpretările dvs. Nu numai că sunt deschisă colaborării, dar chiar îmi doresc să țin legătura permanent cu fermieri, producători și asociații, tocmai pentru a mă informa și a găsi împreună soluții. În biroul meu au fost până acum zeci de reprezentanți ai sectorului. Și chiar unul dintre semnatarii acestei scrisori.

Va mulțumesc,
Carmen Avram 
Membră a Parlamentului European

SCRISOAREA DESCHISĂ A APICULTORILOR ROMÂNI POATE FI CITITĂ AICI!

Vizualizat: 2315 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii