Carnetul de comercializare este un document creat cu scopul eliminării samsarilor din piețe, spune ministrul Daniel Constantin. Oierii sunt convinși că e un motiv să fie dublu impozitați.
Oierii au un instrument care-i protejează, începând din toamna anului 2014, Legea 145. Prin această lege, se stabilește eliberarea atestatului de producător și a carnetului de comercializare. Cel care este producător poate să meargă în piață, în târg să-și vândă marfa în mod direct. Piețele trebuie să pună la dispoziția producătorilor agricoli cel puțin 40% din tarabele pe care le are. Noi ne asigurăm că acel producător care are, 20 de oi, să spunem, vinde brânza de la cele 20 de oi. Sunt situații în care nu mai poate un intermediar să vină la Mărginimea Sibiului, să cumpere toată brânza și să meargă în piață, să vândă de parcă ar fi producător, pentru că are și el acasă două oi și și-a luat un atestat de producător. Garanția că el este cu adevărat producător este dată de carnetul de comercializare care trebuie să însoțească marfa, de fiecare dată, de la locul unde se produce până la piață. Trebuie să explicăm mai bine oierilor că nu e vorba de impozitare dublă. Ei plătesc impozit pe norma de venit pe cap de oaie sau de vacă. Dar cel care este intermediar și colectează brânza de peste tot, ba mai mult cumpără brânză evazionată din alte state, nu mai poate să comercializeze. Vom începe controalele cu oameni, nu de la Finanțe, cu inspectori pe care-i avem la nivel local și național. Primele controale le-am făcut săptămâna trecută, dar nu am dat amenzi, am informat, spune ministrul Agriculturii.
Crescătorii de ovine nu par deloc încântați de soluția găsită de Ministerul Agriculturii. Cred că ne elimină pe noi, crescătorii de animale, nu pe samsari. Dacă am ferma în vârful dealului nu cobor să vând laptele, o să fac brânză din el. Plătesc o dată impozit pe lapte și a doua oară pe brânza vândută la piață, dar rezultată din laptele impozitat deja. Crescătorii de oi nu și-au ridicat carnetele de comercializare sau prea puțini au făcut-o. Sunt pe la primării. Miercuri, pe 22 aprilie, avem o întâlnire tocmai pe această temă la Ministerul de Finanțe, spune Marcel Andrei, liderul sindical al oierilor.
Săptămâna aceasta, la Ministerul de Finanțe, crescătorii de animale vor afla mai multe despre carnetul de comercializare și dacă le va aduce beneficii sau dimpotrivă, deservicii.