Federaţia Viticultorii consideră că sectorul viticol este discriminat comparativ cu celelalte sectoare şi solicită factorilor de decizie să ia toate măsurile pentru a permite valorificarea fără constrângeri a producţiei de struguri, se arată într-un comunicat al federaţiei.
,,Politica de supraimpozitare a viticultorilor trebuie să înceteze, dacă se doreşte ca viticultura românească să supravieţuiască. S-a ajuns în situaţia aberantă ca producătorii de struguri să plătească şi de două ori impozit pentru a-şi vinde producţia în mod legal. Recolta din acest an a fost mai bogată decât anul trecut, însă preţurile oferite au fost foarte mici din cauza mucegaiului care a stricat strugurii”, spun reprezentanţii Federaţiei Viticultorii.
Potrivit sursei, pentru 1 kg de struguri s-au plătit chiar şi 50 - 60 de bani, în condiţiile în care costurile pentru 1 hectar de viţă de vie sunt de minim 6000 lei.
,,Desigur, nu putem vorbi de cantităţi nelimitate care pot fi comercializate liber. Ar fi corect să se permită ca viticultorii să poată vinde măcar vinul pe care au acum libertatea să-l deţină pentru propriul consum, respectiv 100.000 litri. Autorizarea ca agent economic nu este decât o constrângere pentru proprietarii din mediul rural, mulţi fiind persoane în vârstă care nu pot ţine o contabilitate şi să respecte toate obligaţiile impuse. Eliminarea interdicţiei de valorificare a vinurilor ar reprezenta o gură de oxigen pentru viticultori, care, din cauza câştigurilor mici, pot renunţa la aceasta activitate. Asocierea şi transformarea într-o afacere din care să-şi asigure traiul necesită costuri, care nu pot fi acoperite dacă viticultura este discriminată în raport cu alte ramuri ale agriculturii. Mai mult, nici podgorenii nu sunt încurajaţi să se dezvolte dacă se confruntă cu aceste neajunsuri”, precizează conducerea Federaţiei Viticultorii. sursa: Agerpres