România a exportat în primele nouă luni din acest an 7.957,5 tone de vinuri şi vermuturi obţinute din struguri proaspeţi, în scădere cu 3,31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut când exporturile au totalizat 8.230,6 tone, conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Deşi cantităţile de vin exportate au fost mai mici, încasările au totalizat 12,41 milioane de euro, în primele nouă luni din 2013, fiind cu peste 12 procente mai mari faţă de sumele obţinute în acceaşi perioadă din 2012, respectiv 11,043 milioane de euro.
Vinurile din struguri proaspeţi exportate atât în ţările comunitare, cât şi în cele extracomunitare, au totalizat 7.543,5 tone în primele nouă luni din acest an, iar vermuturile obţinute din struguri proaspeţi - 414,02 tone.
Potrivit datelor MADR, importurile de vin au depăşit, în perioada menţionată, de aproape patru ori exporturile, totalizând 28.867,4 tone, dar s-au diminuat semnificativ faţă de cantităţile provenite de pe pieţele externe în aceeaşi perioadă din 2012.
Valoarea importurilor de vin din ţările intra şi extracomunitare a totalizat 27,16 de milioane de euro, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 18% faţă de cele 33,02 de milioane de euro cheltuite în perioada similară din 2012 pentru o cantitate mult mai mare, respectiv de 49.581,3 tone de vin.
România are o tradiţie în producerea vinului, atestată documentar de peste 2.000 de ani. În ultimii 15 ani, sectorul viti-vinicol s-a consolidat prin investiţii şi sprijin financiar al statului român, dar şi al Uniunii Europene, începând cu 2007, în viticultură, vinificaţie şi marketing.
Producţia de vin din acest an este estimată la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut, şi un record al ultimilor trei ani, potrivit Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV). sursa: Agerpres