În anul de producţie 2012-2013, Agrana Roman a contractat aproximativ 13 mii de hectare, cu aproximativ 300 de fermieri din zece judeţe din N-E României.
“Reducerea suprafeţei contractate pentru cultura de sfeclă de zahăr şi a preţului pe care pot miza cultivatorii care vor livra sfeclă extra-cotă sunt două consecinţe ale scăderii preţului zahărului”, anunţă Mihail Dimitriu, directorul cu materia primă din cadrul Agrana Roman, judeţul Neamţ.
În campania trecută au fost probleme în primăvară, la semănat, dar şi în vară, ca urmare a ploilor abundente care au produs pagube culturii. Până la urmă, recolta a fost strânsă de pe 12 mii de hectare, fiind procesată o producţie record de 430 mii tone de sfeclă, cu o digestie foarte bună, respectiv un conţinut de zahăr de 17,27% şi cu un randament de 14,5% în fabrică, la Roman obţinându-se 63.500 tone de zahăr din sfeclă. Din cota României de 104.689 tone de zahăr din sfeclă, Agrana deţine 36.575 tone. Aşadar, anul trecut firma a depăşit cota, însă fermierii nu au simţit la buzunar acest lucru.
În condiţiile în care la alte culturi preţurile au fost incredibil de mici, se aşteaptă ca în 2014 mulţi fermieri să se reorienteze către sfecla de zahăr, oricât de greu ar fi de obţinut. Ei bine, dincolo de faptul că extinderea suprafeţei semănate cu sfeclă ar reduce nivelul subvenţiei, potrivit lui Mihail Dimitriu, se pare că perspectivele acestei culturi nu sunt chiar atât de spectaculoase, având în vedere scăderea preţului zahărului pe pieţele internaţionale.
Mai multe detalii despre producţia de sfeclă de zahăr puteţi citi în revista Ferma – martie 2013.