România nu poate împiedica liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, dar trebuie să pună în valoare comunităţile locale, să dea acestora posibilitatea de a avea acces la terenurile respective, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
„La 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară. Eu, ca persoană care a lucrat încă din anul 2002 în Ministerul Agriculturii, într-o perioadă în care făceam eforturi cu toţii să devenim stat membru al Uniunii Europene, deci fiind din acest punct de vedere un proeuropean convins, înţeleg ce înseamnă libera circulaţie a persoanelor şi a capitalurilor. Ştiu că acest concept a stat la baza formării Uniunii Europene, a stat la baza formării pieţei unice şi, din acest punct de vedere, cred că nu putem să împiedicăm libera circulaţie a terenurilor agricole, însă, printr-o lege pe care am propus-o, trebuie să punem în primul rând în valoare comunităţile locale. Să dăm posibilitate comunităţilor locale să aibă acces la terenurile respective şi sigur că, în acest fel, liberalizând după aceea către toate persoanele interesate terenurile respective”, a spus Daniel Constantin, la conferinţa „Viitorul agriculturii româneşti - între instrumente comunitare şi financiare. Focus pe investiţiile necesare”.
Potrivit ministrului, în acest sens autorităţile au venit cu o facilitate la creditarea în vederea achiziţionării unui teren agricol, respectiv fermierii pot aduce un avans de doar 10% din valoarea terenului, diferenţa de 90% urmând să fie garantată în proporţie de 50% de către stat, prin Fondul de Garantare, iar 50% să se constituite garanţie pe terenul care face obiectul tranzacţiei. „Ştiu că sunt şapte bănci care au intrat în acest sistem, alte 6 - 7 bănci se pregătesc să intre în sistem, sper să fie funcţional. Dacă nu, o să avem discuţii în continuare cu băncile pentru a reuşi să punem pe picioare acest sistem”, a subliniat şeful MADR. sursa: Agerpres