Proiectul de lege privind vânzarea şi cumpărarea terenurilor agricole către străini propus de Ministerul Agriculturii are un caracter de „expropriere funciară”, facilitând activitatea speculatorilor europeni, susţin reprezentanţii Alianţei RO PAC.
„Străinii deţin deja în România, prin firmele înfiinţate, între 1 şi 1,2 milioane de hectare, dar până acum nu am văzut străini lucrând aceste suprafeţe. Tot fermierii români le muncesc, iar cetăţenii străini rămân cu subvenţia care vine de la UE. Nici producţia de pe ele nu intră în circuitul agricol, ci se duce pe culturile energetice. Noi vrem ca subvenţia să se dea pentru susţinerea producţiei alimentare, pentru compensarea pierderilor de venit ale fermierilor care produc mâncare, nu energie. Cele peste un milion de hectare deţinute de străini sunt pe acte, dar eu consider că mai sunt cumpărate fără acte pe terenuri neintabulate, mai ales în partea de sud şi în Moldova, unde nu a existat cadastru. După ce se va aplica legea, atunci se va vedea adevăratul dezastru care există în piaţa funciară din România”, a declarat, joi, la Indagra, preşedintele RO PAC şi preşedinte şi al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc.
Să luăm exemplul Franţei şi al Poloniei
Potrivit acestuia, proiectul de lege privând vânzarea terenurilor agricole trebuie din nou discutat, analizat şi elaborat numai după o consultare serioasă cu cei care deja au trecut prin acest proiect. În acest sens, Frânc a dat exemplul Poloniei care a limitat cumpărarea terenurilor la 100 de kilometri de graniţă, iar în Franţa se menţionează că proprietarul nu poate face ce vrea pe teren pentru că acesta aparţine patrimoniului naţional. „Polonia a limitat cumpărarea terenurilor la 100 de kilometri de graniţă, motivând că ar însemna ocuparea statului de către străini fără război. În Franţa, se spune că terenul este proprietatea personală a cetăţeanului francez, dar face parte din patrimoniul naţional şi are o anumită menire pentru statul francez şi nu poate face ce vrea cu el. Trebuie să impunem şi noi acest lucru, ca să ne putem asigura siguranţa şi securitatea alimentară a propriilor cetăţeni”, a mai spus Claudiu Frânc.
Confederaţia Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR) şi Alianţa RO PAC a organizat, joi, la Indagra, conferinţa „O nouă paradigmă agrară în România”. sursa: Agerpres