Dacă dorim eliminarea sărăciei din Romȃnia, reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene, supravieţuirea naţională, trebuie să avem în vedere toate resursele naţionale, în special resursa umană şi pămȃntul, propun, printr-un comunicat de presă, Confederaţia CATAR şi Alianţa ROPAC.
„Dacă dorim eliminarea sărăciei în Romȃnia, reducerea decalajelor faţă de celelalte state europene, dezvoltare durabilă, conservarea biodiversităţii, eliminarea riscurilor climaterice, supravieţuirea naţională, trebuie să avem în vedere, în cadrul strategiei de dezvoltare rurală pe termen mediu şi lung toate resursele naţionale, în special resursa umană şi pămȃntul”, susţin Confederaţia Asociaţiilor Tărăneşti din Romȃnia (CATAR) şi RO PAC, într-un comunicat de presă.
Potrivit acestora, posibilităţile romȃnilor de a accesa credite bancare sau finanţări europene pentru achiziţia de terenuri este practic nulă în comparaţie cu posibilităţile străinilor. Costurile de împrumut în Romȃnia sunt de trei - patru ori mai mari decȃt în restul Europei sau în restul lumii occidentale. „Accesul la finanţări europene este mult mai anevoios în Romȃnia. Subvenţionarea agriculturii româneşti este mult redusă faţă de celelalte ţări. Toate aceste diferenţe situează fermierii romȃni, ţăranii noştri, în dezavantaj competitiv net faţă de cumpărătorul străin”, se arată în comunicatul RO PAC şi CATAR.
„Legea care reglementează tranzacţionarea terenurilor agricole romȃneşti trebuie să garanteze şi să faciliteze (proporţional cu posibilităţile romȃnilor de a cumpăra terenuri în Europa) accesul fermierilor romȃni (persoane fizice, juridice, asociaţii, cooperative agricole) şi tinerilor fermieri români la resursa principală – pămȃntul - cu scopul de a asigura suveranitatea alimentară a Romȃniei, ocuparea forţei de muncă, distribuţia judicioasă a resurselor naturale ale ţării către cetăţenii ei cu precădere, pentru a reduce decalajele între Romȃnia şi celelalte ţări ale Uniunii Europene la nivel social, economic si ecologic... cele trei criterii care stau la baza asigurării sustenabilităţii dezvoltării, subiect atȃt de dezbătut la nivelul întregii Europe”, propune CATAR şi RO PAC în comunicatul de presă.
Cele două organizaţii precizează că „Romȃnii trebuie să ştie care este structura proprietăţii la nivelul întregii ţări. Aceasta responsabilitate revine Guvernului Romȃniei prin Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare”.