În data de 11 decembrie 2013, Guvernul României a aprobat, în ședință, proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei agricole. Proiectul de lege vizează două domenii de reglementare: calitatea de producător agricol şi dreptul de comercializare a produselor proprii.
Potrivit Legii, „atestatul de producător este documentul eliberat persoanei fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol, valabil pentru titularul acestuia si care atestă calitatea de producător agricol persoană fizică, iar carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este document utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul, a produselor agricole obţinute în ferma/gospodăria proprie”. Ambele documente se emit de primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice produsele obţinute în ferma sau gospodăria proprie.
Atestatul de producător se emite cu avizul asociaţiilor
Atestatul de producător se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel zonal/judeţean/regional/naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Avizul se emite după verificarea atât pe baza datelor din Registrul Agricol, cât şi în teren la fermele/gospodăriile agricole deţinute de solicitant, cu privire la existenţa suprafeţelor de teren, respectiv a efectivelor de animale, pentru care se solicită eliberarea atestatului de producător.
Ministerul precizează că astfel se elimină tentativa unor solicitanţi de a substitui calitatea de producător agricol.
Carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie
Potrivit actului normativ, carnetul de comercializare îndeplineşte dublu rol: acela de document emis de vânzător care însoţeşte marfa comercializată, precum şi de document care însoţeşte marfa pe perioada transportului de la locul de păstrare la locul de comercializare.
De asemenea, carnetul de comercializare asigură fluxul informaţional necesar privind structura sortimentală/cantitativă a produselor valorificate, locul de producere şi destinaţia acestora.
MADR precizează: "carnetul de comercializare înlocuieşte borderourile de achiziţie, a căror utilizare reprezintă în prezent, în special în comerţul cu produse agricole materie primă, un canal semnificativ de evaziune fiscală. Procentul de alocare pentru producătorii agricoli, a spaţiilor de vânzare în pieţele agroalimentare, este de minim 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente".