Preţul mondial al grâului a continuat să crească şi în a doua jumătate a lunii octombrie, în timp ce preţul porumbului, principala sursă pentru hrana animalelor, este în uşoară scădere, îndeosebi ca răspuns la producţiile bune estimate.
În prezent, se constată o diferenţă mare de preţ între grâul de panificaţie şi porumb, pe fondul cererii puternice, la nivel mondial, pentru cerealele furajere. În curând este posibil ca, odată cu livrările de grâu din emisfera sudică (din următoarele luni) cererea puternică pentru grâul provenit din SUA şi din statele UE să se tempereze.
Estimările privind producţia mondială de porumb şi recolta de soia din SUA sunt, în continuare, favorabile, cu randamente, posibil, în creştere.
Producţia de grâu din Australia, sursă de bază pentru importatorii chinezi
În Australia, meteorologii prognozează o vreme caldă şi mai uscată în următoarele trei luni, ceea ce ar putea ameninţa recoltarea la grâu. Producţia de grâu din Australia ar putea deveni o sursă de bază pentru importatorii chinezi care, până acum, au pus presiune pe livrările de grâu din SUA. Prognoza oficială, pentru Australia, indică 24,5 mil. tone de grâu, fiind a şasea cea mai mare producţie din istoria acestui stat.
200 euro/t de grâu, la bursa de la Paris
Cotaţia grâului, preţuri futures, cu livrare în luna noiembrie, la bursa de la Paris, a sărit de 200 euro/t, atingând un nivel psihologic cheie, care nu era aşteptat nici de cei mai optimişti analişti, în luna iunie.
Cererea puternică de grâu din partea Chinei a continuat atât pentru livrările din SUA, cât şi pentru grâul australian. Preţurile futures la grâu, atât în SUA, cât şi la bursele europene, au crescut la cel mai înalt nivel de la începutul lunii iunie, preţul la soia s-a schimbat foarte puţin în ultimele luni, iar valoarea porumbului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – noiembrie 2013.