România a ajuns unul dintre principalii exportatori din zona Mării Negre datorită traderilor şi depozitarilor, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România (ANAMOB), Viorel Marin.
„Producătorii trebuie să mulţumească şi traderilor, dar şi depozitarilor care au luat locul Rusiei şi Ucrainei, care au căzut pe Marea Neagră şi datorită lor România a ajuns unul dintre principalii exportatori în zona Mării Negre. Trebuie să găsim însă mecanisme să reducem volatilitatea preţurilor, iar bursa poate fi unul dintre elementele principale care poate rezolva acest element de management al riscului”, a spus Viorel Marin, la un eveniment organizat de Bursa Română de Mărfuri, cu ocazia prezentării noului sistem de cotaţii de referinţă pentru cereale.
MADR să subvenţioneze mecanismele de management al riscului
Acesta a precizat că Ministerul Agriculturii ar trebui să-i stimuleze pe fermieri să-şi aducă producţia pe bursă prin asigurarea unei protecţii în ceea ce priveşte preţul, în condiţiile în care fermierii au pierdut 30 - 40% din cauza volatilităţii preţurilor. „Orice producător poate veni la bursă să încheie un contract la termen. Dacă el vrea 200 de euro pe tona de cereale, iar vara viitoare preţul scade la 160, ministerul printr-un management al riscului, poate să finanţeze prima de asigurare de hedging a producătorilor. Dacă nu se face ceva care să stimuleze să vină producţia pe bursă nu se va lucra pe bursă. Fermierii vor face contracte cu cei care sunt aproape de ei. Trebuie să-i stimulăm pe fermieri să vină pe bursă pentru că le putem asigura protecţia la preţuri. MADR să subvenţioneze mecanismele de management al riscului”, a explicat Marin.
În România nu funcţionează Legea contractelor
De asemenea, preşedintele Rompan, Aurel Popescu a apreciat iniţiativa lansării unui astfel de proiect, însă este de părere că mai trebuie rezolvate anumite probleme legate de tranzacţii. „Noi vom fi beneficiarii acestui proiect. Dacă ar funcţiona, ar fi un proiect foarte bun, dar ar trebui rezolvate mai multe probleme ca să devină operaţional de la începutul anului. Din punct de vedere informaţional, e un câştig pentru fermieri, pentru procesatori şi pentru toată lumea, dar din punct de vedere al tranzacţiilor mai avem de lucrat. De 7-8 ani lucrăm la acest proiect cu bursa de la Cluj sau de la Sibiu. BRM trebuie să vină cu o opţiune faţă de intermediarii care sunt cu geanta de bani. Din păcate, în România nu funcţionează Legea contractelor, nu se aplică. Trebuie să lucrăm mai mult şi să rezolvăm cadrul legislativ pentru că ne facem să lucram foarte încet în piaţă”, a spus Aurel Popescu.
Emiterea unor cotaţii de referinţă pentru cereale reprezintă un pas important pentru
În 23 septembrie 2013, Guvernul României a adoptat un Memorandum prin care se agrea dezvoltarea unei burse a cerealelor în parteneriat cu BRM, în primul rând pentru crearea Ringului Bursier al Produselor Agricole. sursa: Agerpres