Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a solicitat autorităţilor iniţierea urgentă a unui set de acte normative care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole către străini, după liberalizarea pieţei funciare la 1 ianuarie 2014.
“O altă problemă este legată de vânzarea terenurilor agricole către persoane străine după 2014. O să-mi spuneţi că este libera circulaţie a terenurilor sau că nu pleacă nimeni cu pământul din România. Păi, nu cu pământul pleacă, ci cu ceea ce obţine pe el. Să nu vă imaginaţi că vreun străin vine să cumpere pământ în România de dragul românilor sau să ne dea o mână de ajutor pentru a-l exploata. De aceea noi ne dorim crearea unor facilităţi pentru fermierii români, cel puţin similare cu cele ale potenţialilor cumpărători de oriunde, pentru a putea participa în condiţii egale cu ale acestora la cumpărarea terenurilor, aici la noi acasă. În situaţia actuală fermierii români nu pot beneficia de acces liber la capital care să permită consolidarea proprietăţii funciare. Concurenţa pe o piaţă funciară deschisă în România îi dezavantajează în mod cert”, a declarat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu.
Potrivit acestuia, este deranjant faptul că străinii beneficiază de credite cu dobândă de 2%, pe o perioadă de 25 de ani, special pentru cumpărarea terenurilor în România, în timp ce românii nu au acces la astfel de credite. “Înalţi oficiali ai unor state îşi îndeamnă insistent compatrioţii să valorifice vidul legislativ din ţara noastră şi momentul în care preţurile sunt mici să cumpere cât de mult pământ pot. Şi asta în timp ce noi privim neputincioşi cum pământul ne fuge de sub picioare, pentru că nici statul şi nici băncile nu ne vin în sprijin”, a precizat şeful LAPAR.
Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. sursa: Agerpres