Iarna 2013-2014 nu a fost deloc favorabilă agriculturii şi, cu toate acestea, fermierii au început să se pregătească pentru campania de însămânţare.
În anul 2013, AISR a organizat loturi demonstrative în care a prezentat fermierilor diferenţele între hibrizii proveniţi din sămânţa certificată şi cei cultivaţi din sămânţa de "hambar", ne-a declarat Antonia Ivaşcu, Directorul Executiv al Alianţei Industriei Seminţelor din România (AISR).
Potrivit acesteia, rolul soiurilor şi implicit al calităţii seminţelor în creşterea producţiei agricole este unul esenţial. „Le recomand fermierilor să nu cultive hibrizi care nu au fost testaţi în România, în condiţiile pedoclimatice atât de diferite ale ţării noastre. Nu putem să luăm hibrizi care sunt perfomanţi în Germania sau în Italia şi să-i semănăm în ţara noastră, unde condiţiile sunt cu totul altele, decât după ce sunt testaţi şi controlaţi cu rigurozitate de instituţiile statului. Pentru aceasta, este bine să consulte Catalogul Oficial al României, în care se află toate soiurile şi hibrizii încercaţi în condiţii de câmp, şi abia apoi să se decidă ce cultivă, ştiut fiind că soiul/hibridul ales aduce un spor însemnat de producţie”, ne-a spus Antonia Ivaşcu.
Întrucât acum este momentul în care fermierii aleg speciile şi varietăţile pe care intenţionează să le cultive, aceasta atrage atenţia că sămânţa în sine are un aport de peste 45% în reuşita culturii. „Alegerea celor mai potriviţi hibrizi şi a soluţiilor tehnologice pentru fermă este cu atât mai dificilă cu cât de la an la an apar noi varietăţi, iar fermierii tind să meargă pe variantele care le-au asigurat producţii bune în anii anteriori. Ca specialişti, îi sfătuim să se orienteze însă şi pe noutăţi, dar să nu ia aceste decizii la întâmplare, ci, dacă au posibilitatea, să facă loturi experimentale chiar în parcelele proprii, ca să se poată pronunţa singuri dacă un hibrid este bun sau nu” , a adăugat directorul AISR.
Mai multe detalii despre alegerea seminţelor de calitate puteţi citi în revista Ferma – martie 2014!