În România, zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului sunt Harghita, Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu. Potrivit datelor furnizate de MADR, citate de Agerpres, producţia totală de cartofi s-a ridicat, în acest an, la 2,821 mil. de tone, în creştere cu peste 14% faţă de anul trecut, când s-a cifrat la 2,4 mil. de tone.
Consumul intern este estimat la două milioane de tone, dar la care se mai adaugă încă 500.000 de tone pentru sămânţă, procesare şi furaje. Românii consumă anual, în medie, 90 kg/cartofi per locuitor, situându-se în Uniunea Europeană pe locul 4, după Portugalia, cu 126,9 kg/locuitor/an, Irlanda - 118,7 kg/locuitor/an şi Marea Britanie cu 112,4 kg/locuitor/an, însă în ultimii ani pe piaţa locală s-a înregistrat o scădere a consumului.
Datele statistice arată că în primele 8 luni din acest an, România a importat 102.744 de tone de cartofi, în valoare de 15 mil. de euro, în timp ce exporturile au fost de numai 8.159 tone, în valoare 2,1 mil. de euro.
Potrivit datelor INS, cartofii s-au scumpit cu 8,91% în luna octombrie faţă de septembrie 2013, iar de la începutul anului, creşterea a fost cu 3,73%. Ioan Benea, preşedintele FNCR consideră că în această iarnă, preţul cartofului va ajunge la 1 euro/kg. “Eu cred că vom lua cartofii cu un euro kilogramul, dacă vom mai avea de unde să-i luăm şi la acest preţ. Peste tot în Europa cartofii se vând cu 1-1,7 euro/kg, însă ei au venituri de 2.000 de euro, nu ca noi, de 200 de euro”, a subliniat Ioan Benea.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Ferma - decembrie 2013.