Sezonul acesta a fost unul complicat pentru producătorii de căpșuni din regiunea Huelva, unde se produc peste 94% din producţia internă.
Prețul căpșunilor continuă să scadă și mai sunt aproape două luni până la încheierea oficială a campaniei, situaţie nemaintâlnită în regiune. Unii producătorii au luat chiar decizia de a înceta să mai întreţină culturile pentru a reduce pierderile. De asemenea, au fost anulate multe din contractele muncitorilor sezonieri.
Prețul căpșunilor a stagnat pe piețele en gros la 0,48 euro, în timp ce costul de producție este de 2 ori mai mare. Această criză are cauze multiple. Condiții meteo dificile de la începutul sezonului, urmate apoi de temperaturile ridicate, situația economică a consumatorilor, concurență cu alte state pe piețele de export, sunt principalele cauze.
În 2013, în regiunea Huelva, s-au produs 274 mii tone căpșuni, ce au generat o cifra de afaceri de 315160 euro, cu aproximativ 20% mai puțin decât sezonul 2012. Din totalul producţiei aproximativ 185,8 mii tone (67,6 %) au fost vândute în stare proaspătă, restul de 89 mii tone (32,3 %) au fost destinate pentru industria alimentară.
Italia: Consumul de căpșuni a crescut
Consumul de căpșuni, în Italia, a crescut cu 4% în 2013 față de anul precedent și cu 13% comparativ cu 2004, potrivit cifrelor oficiale publicate de către serviciul de statisitică.
În perioada 2005 - 2007, consumul a ajuns la 70 mii tone/an și a crescut rapid la 80mii tone/an pentru a ajunge la 83 mii tone în 2013. Această creștere se explică prin creşterea producţiei şi multiplicarea soiurilor, fapt ce a permis extinderea sezonului și o ofertă mai variată de gusturi si arome pentru consumatori.