Producătorii români care au mizat pe cartof au avut de câştigat în acest an datorită cererii crescute din Europa, unde producţiile multor ţări europene cu tradiţie în cultivarea cartofilor s-au redus din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, dar şi ca urmare a unor boli care au afectat această cultură.
Din păcate, cei mai mulţi producători şi-au vândut producţia din câmp în acest an, iar în prezent stocurile interne sunt limitate, ceea ce va aduce inevitabil o scumpire a cartofilor în această iarnă. „Pentru fermierii care s-au încumetat să planteze cartofi şi în 2013, acesta a fost un an mai bun, şi din punct de vedere productiv, şi financiar, pentru că au reuşit să-şi acopere pierderile din anii trecuţi. Producţia medie a fost mai mare datorită condiţiilor meteo favorabile, fiind în unele zone şi de 25-30 t/ha. Însă, per total pe ţară, cred că producţia este mai mică, pentru că suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut enorm în 2013. Din datele APIA, cred că nu am avut mai mult de 41.000 ha, faţă de 220.000 ha cât raportează Ministerul Agriculturii că s-a cultivat cu cartofi în acest an, însă evidenţele APIA sunt realizate în baza cererilor depuse de fermieri pentru obţinerea plăţilor pe suprafaţă. Stocul de cartof de consum pentru livrare nu depăşeşte 50.000 de tone în depozitele specializate, plus vreo 100.000 tone în gospodăriile populaţiei. Foarte grav este că stocul de sămânţă pentru plantare este drastic de redus, abia 9000 tone, ceea ce înseamnă că împreună cu importurile de sămânţă, de aproximativ 5000 tone, România va planta la primăvară, cu sămânţă certificată, doar 5000 ha!”, susţine Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful” România (FNCR).
Harghita: sub 10 mii hectare de cartof
Torok Jeno, directorul executiv al DADR Harghita, ne-a declarat că producţia a fost, în medie, de 15,6 t/ha, dar preţul e foarte bun, cel mai bun din ultimii cinci an, de 1,2-1,5 lei/kg, faţă de maxim 0,75 lei anul trecut, preţ care în acest an a depins de producţia obţinută în ţări din Europa Centrală şi de Est, precum Germania, Austria, Slovacia şi Ungaria, care a fost mai redusă decât în anii precedenţi. “De aceea preţul e bun şi cartofii noştri sunt şi căutaţi. Producătorii din Harghita au relaţii tradiţionale cu comercianţi din sudul ţării, cum ar fi Bucureşti, Galaţi sau Craiova. Cartoful este cultura de bază în Harghita, dar în ultimii ani a început să scadă suprafaţa cultivată, din cauză că producătorii au întâmpinat dificultăţi în valorificarea recoltei. În urmă cu doi ani, în judeţ a fost supraproducţie şi recolta nu a putut fi vândută în totalitate, iar anul trecut producţia a fost redusă, iar piaţa a fost slabă. În acest an, pentru prima dată în istoria judeţului, suprafaţa cultivată cu cartofi a scăzut sub 10.000 ha, producătorii orientându-se şi spre culturi alternative”, ne-a spus directorul executiv al DADR Harghita.
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi în revista Ferma - decembrie 2013.