Dacă în ţările emergente, şi în special în China şi India, producţia de cartofi înregistrează creşteri spectaculoase, în ţările dezvoltate din Europa şi din Nordul Americii se semnalează o reducere a producţiei.
În Europa, diminuarea recoltelor este determinată în special de micşorarea suprafeţelor cultivate cu cartof, tendinţă vizibilă în perioada 2000-2010. Potrivit datelor statistice, suprafaţa cultivată cu cartof în România s-a redus cu 17% în perioada 2000-2010, în timp ce în alte state central şi est-europene reducerile s-au situat între 24% - Ungaria şi 55% - Slovacia. Anul trecut, în România s-au cultivat 229.000 ha de cartof.
La producţii, România a înregistrat în 2012 un total de 2,4 mil. tone, ocupând locul 2 în rândul statelor centrale şi est-europene, după Polonia. „În 2012, producţia totală a ajuns la 2,4 mil. tone. 2013 a fost un an bun pentru cartoful din România şi prost pentru cartoful din ţările puternic dezvoltate din cauza condiţiilor climatice. UE înregistrează cel mai scăzut nivel al producţiei din ultimii 25 de ani, media fiind de 30-35 tone, în timp ce judeţe din România - Braşov, Covasna şi Harghita - realizează producţii de până la 25 tone/ha. În acest an, producţia medie va urca, probabil, la 16-17 tone/ha. Deci ne apropiem de producţiile europene”, a explicat Sorin Chiru, director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr, în cadrul celui de-al XI-lea Congres de Horticultură, desfăşurat la sfârşitul lunii octombrie la Bucureşti.
Mai multe detalii despre situaţia cartofului românesc puteţi citi în revista Recolte Bogate – decembrie 2013!