Conform raportului de la sfârşitul lunii martie al Consiliului Internaţional al Cerealelor (IGC), indexul GOI (GOI - Grains and Oilseeds Index) este cu 1% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta datorită unei creşterii la grâu şi porumb şi parţial la orz, compensată de scăderi pentru soia şi orez.
Atât volatilitatea cât şi preţurile produselor agricole au crescut. Impactul potenţial al tensiunilor politice din regiunea Mării Negre rămâne incert, în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt exportatorii semnificativi de grâu, iar Ucraina este cel de-al treilea mare furnizor de porumb pentru piaţa mondială.
Estimarea preliminară pentru sezonul 2014/2015 indică o balanţă echilibrată, cu o producţie totală de cereale de 1,949 milioane tone, în scădere cu 1% faţă ce sezonul precedent. De la precedentul raport, pentru porumb se anticipează o creştere mică, în timp ce producţia de grâu este în scădere cu 1%.
Consumul este de aşteptat să continue să crească, dar şi stocurile de sfârşit de sezon sunt în creştere cu 4% şi cu 14% pentru principalii exportatori. Cea mai mare creştere va fi probabil pentru porumb, mai ales în cazul în care se va înregistra o creştere bruscă în SUA. Dacă acest lucru se va realiza, atunci stocurile finale mondiale vor fi la cel mai înalt nivel din ultimii 15 ani.
Prognoza în creştere cu 3% privind comerţul mondial cu orez se bazează pe vânzări mai mari în Asia de Est şi a fost consolidată de anunţul recent privind oferta mare din Filipine, unde stocurile (1 februarie) au fost la cel mai scăzut nivel din 2008.
Producţia de soia este în scădere
Campania de recoltare la soia este în curs de desfăşurare în Brazilia şi a început în Argentina. Estimarea privind producţia mondială de soia este în scădere faţă de raportul precedent, în cea mai mare parte ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile din Brazilia.
Cu toate acestea, producţia mondială de soia este apreciată la un nivel record de 282 milioane tone, iar stocurie sunt în creştere cu 4% faţă de sezonul 2013/2014. Preţurile continuă să scadă, odată cu începutul campaniei de recoltat în America de Sud, dar rămân în continuare la un nivel ridicat, susţinute fiind de cererea fermă şi de stocurile limitate.