Reducerea TVA la pâine la 9% a izvorât din raţiuni economice, în condiţiile în care consumul de pâine s-a redus de la 1,8 milioane de tone în anii 1999/2000, la doar 588.000 de tone în 2010, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
“Dacă în anii 1999 şi 2000, când s-a luat decizia de a creşte TVA de la 11 la 19 la sută, consumul de pâine era 1,8 milioane de tone, pe parcursul a patru ani, perioada în care s-a aplicat această cotă de TVA, consumul de pâine pentru care s-au plătit taxe şi impozite a scăzut la mai mult de jumătate, respectiv la circa 840.000 de tone. Aceasta a fost până când s-a luat o altă decizie şi TVA a crescut de 19 la 24 la sută, iar consumul care s-a raportat a fost de 588.000 tone”, a precizat Constantin.
Potrivit acestuia, în prezent consumul de pâine pe locuitor în România este de mai puţin de 30 de kg pe an, faţă de media europeană de 80 kg pe an, iar diferenţa se vede în evaziunea fiscală din domeniu.
Statul pierde anual 1,5 miliarde lei din morărit şi panificaţie
Şeful MADR a subliniat că sumele neîncasate de bugetul statului din TVA dar şi din alte taxe în domeniul de morărit şi panificaţie se ridică anual la circa 1,5 miliarde de lei.
“Circa 300 de milioane de lei anual nu figurează la buget din TVA pe făină şi alte 700 de milioane de lei pe pâine. Împreună cu alte taxe, nu doar din TVA, respectiv din evaziunea fiscală în comerţul cu grâu, munca la negru din domeniu, impozitul pe profit care nu este virat se ajunge uşor la cifra de 1,5 miliarde de lei, bani care anual nu se virează la buget”, a menţionat Daniel Constantin.
Acesta speră ca efectele reducerii TVA la pâine să se vadă în primul rând într-un mediu concurenţial corect, dar şi prin încasări mai mari la buget.
Ordonanţa care vizează reducerea la 9% a TVA pentru pâine a fost adoptată în şedinţa de marţi a Guvernului. Cota redusă de TVA va fi aplicată pentru livrarea de pâine, grâu şi făină şi urmăreşte combaterea fraudei fiscale în domeniului comerţului cu pâine. sursa: Agerpres