Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, după anul 2014, cumpărătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care şi cea cu privire la dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat un nou Proiect de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la reglementarea tranzacţiilor de pe piaţa funciară. Spre deosebire de prevederile din varianta iniţială a proiectului, în noua formulă a Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole din România, nu mai apare condiţia limitei de 100 de hectare pe care o persoană fizică le poate cumpăra.
Astfel, MADR a stabilit că „pentru a putea cumpăra teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii:
a) să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
c) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, potrivit normelor metodologice” se arată în proiectul de OUG.
Nou: Aviz de la Comitetul judeţean
De asemenea, OUG precizează că pentru realizarea achiziţiei cumpărătorul mai are nevoie şi de un aviz al Comitetului judeţean, înfiinţat special. „Se înfiinţează prin ordin al prefectului Comitetul judeţean/comitetul municipiului Bucureşti pentru avizarea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din România, situate în extravilan, denumit în continuare Comitet, structură fără personalitate juridică, în subordinea Instituţiei prefectului”, se arată în proectul de act normativ citat.
Potrivit acestuia, Comitetul este format din 7 membri, astfel: prefectul județului, doi reprezentanţi ai Instituţiei prefectului, doi repezentanţi ai consiliului judeţean şi doi reprezentanţi ai organizaţiilor reprezentative din domeniul agricol, iar atribuţia principală a sa este de emitere a avizului în vederea dobândirii prin contract de vânzare–cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv străini în baza avizului prealabil acordat de Autoritatatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Taxele pentru emiterea avizului prevăzut la art. 5 se vor stabili prin normele metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă.
Condiţie pentru arendaşi
Cu privire la titularii dreptului de preempţiune, proiectul de OUG arată că „înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta ordonanţă de urgenţă”.
Potrivit OUG, arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan, trebuie ca, pe lângă condiţiile prevăzute mai sus, să deţină calitatea de arendaş pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat, înregistrat potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil, cu cel puţin un an înainte de data înregistrării ofertei de vânzare.