Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Condiţii finale pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole

Publicat: 13 noiembrie 2013 - 20:14
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, după anul 2014, cumpărătorul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care şi cea cu privire la dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a publicat un nou Proiect de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la reglementarea tranzacţiilor de pe piaţa  funciară. Spre deosebire de prevederile din varianta iniţială a proiectului, în noua formulă a Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri de reglementare a vânzării–cumpărării terenurilor agricole din România, nu mai apare condiţia limitei de 100 de hectare pe care o persoană fizică le  poate cumpăra.

Astfel, MADR a stabilit că „pentru a putea cumpăra teren agricol în România situat în extravilan, dobânditorul persoană fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiţii:
a) să facă dovada că are cunoştinţe de bază în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă;
c) să facă dovada că a desfăşurat activităţi agricole pe terenurile situate în extravilan deţinute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, potrivit normelor metodologice” se arată în proiectul de OUG.

Nou: Aviz de la Comitetul judeţean
De asemenea, OUG precizează că pentru realizarea achiziţiei cumpărătorul mai are nevoie şi de un aviz al Comitetului judeţean, înfiinţat special. „Se înfiinţează prin ordin al prefectului Comitetul judeţean/comitetul municipiului Bucureşti pentru avizarea contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole din România, situate în extravilan, denumit în continuare Comitet, structură fără personalitate juridică, în subordinea Instituţiei prefectului”, se arată în proectul de act normativ citat.

Potrivit acestuia, Comitetul este format din 7 membri, astfel: prefectul județului, doi reprezentanţi ai Instituţiei prefectului, doi repezentanţi ai consiliului judeţean şi doi reprezentanţi ai organizaţiilor reprezentative din domeniul agricol, iar atribuţia principală a sa este de emitere a avizului în vederea dobândirii prin contract de vânzare–cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă de către persoanele fizice, cetăţeni români, respectiv străini în baza avizului prealabil acordat de Autoritatatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare.
Taxele pentru emiterea avizului prevăzut la art. 5 se vor stabili prin normele metodologice la prezenta ordonanţă de urgenţă.

Condiţie pentru arendaşi
Cu privire la titularii dreptului de preempţiune, proiectul de OUG arată că „înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempţiune al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice, persoanelor fizice cu vârsta de până la 40 de ani care desfăşoară activităţi agricole pe raza administrativ-teritorială a localităţii unde este situat terenul respectiv, precum şi Statul Român, la preţ şi în condiţii egale, în ordinea stabilită prin prezenta ordonanţă de urgenţă”.
Potrivit OUG, arendaşii care doresc să cumpere teren agricol situat în extravilan, trebuie ca, pe lângă condiţiile prevăzute mai sus, să deţină calitatea de arendaş pentru terenul respectiv, stabilită printr-un contract de arendă valabil încheiat, înregistrat potrivit art. 1838 din Noul Cod Civil, cu cel puţin un an înainte de data înregistrării ofertei de vânzare.

Vizualizat: 3700 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Zamolxis
|
11. 14, 2013. Thursday 14:08

Da,din pacate tipic Romanesc...Treaba prost facuta si doar in interesul unora,lipsa echitabilitate sau egalitate in drepturi.
Constat cu parere de rau ca persoanele fizice sunt nedreptatite si de aceasta data…
Unii au impresia ca Romania este doar a unora,va contrazic si va informez ca Romania este si va fi a Tuturor Cetatenilor Sai,persoane fizice sau juridice.
In primul rind legea nu trebuie sa vizeze numai persoanele fizice si poate fi denumita legea vinzarii si cumpararii terenurilor agricole,de catre persoanele fizice sau juridice.
In al doilea rind ce facem cu rudele de gradul 1/2 sau cu persoanele fizice care vor sa se dezvolte,prin achizitie de terenuri,vor sa faca productie si sa-si faca o societate comerciala...,ce sanse mai au aceste persoane daca voi ii puneti ca ordine de preemtiune dupa arendatori si mai puneti si limita de virsta?
Ordinea corecta si echitabila a dreptului de preemtiune este urmatoarea:rudele de gradul 1/2,coproprietari,vecinatati,persoane fizice fara limita de virsta,arendasi,Statul Roman si persoane fizice sau juridice straine.
Bagativa mintile in cap si mai ginditiva si la drepturile cetatenilor de rind,nu numai la interesele voastre,ca nu traiti numai voi in tara asta,nu vati nascut voi stapini in dreptul altora,puiuti de comunisti transformati in ,,capitalisti”…
Vreti sa ridicati economia Tarii,dar inafara de pus biruri si vorbit in masmedia,ne facind din pacate mai nimic concret pentru Tara,nu stiti; si aveti pretentii de standarde de viata ridicata, hmmm…
Lucrati intii la mentalitatea voastra si apoi consultind Natiunea Romana luati decizi si dati legi in interesul Tarii si al Natiunii…

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii