Primul pas important pentru dezvoltarea Bursei de cereale în România este emiterea de cotaţii de referinţă pentru cereale, a declarat, joi, preşedintele Bursei Române de Mărfuri (BRM), Septimiu Stoica, cu ocazia prezentării noului sistem de cotaţii de referinţă pentru cereale.
„Primul pas este cel prin care constituim mecanismul care va conduce la o bursă a cerealelor în România. Acum încercăm să sintetizăm informaţiile comerciale cu privire la tranzacţiile cu cereale în ceea ce priveşte volumele şi preţurile practicate pe mai multe zone, iar această informaţie va fi folosită ca referinţă pentru cei care tranzacţionează astfel de produse. În momentul de faţă, această informaţie este destul de săracă, mediul este pronunţat netransparent cu dezavantaje de rigoare şi în mare măsura pentru cu cei care produc şi vând asemenea produse”, a spus Stoica.
Acesta a spus că atunci când mecanismul va funcţiona, cotaţiile de referinţă nu vor mai fi calculate în baza informaţiei primite ci producătorii şi cumpărătorii îşi vor afişa preţurile şi vor genera un sistem automat al cotaţiilor. „Al treilea pas va fi acela legat de piaţă, adică unde se formează tranzacţii în ringul bursier. Atunci vom vorbi cu adevărat de o bursă agricolă. Primele contracte de acest tip vor fi contracte cu livrare şi vânzare imediată (spot), iar pasul următor va fi cel al instrumentelor care vor permite contractarea la termen. Nu ştim dacă ultimul pas îl vom atinge în 2014, dar vor încerca să realizăm contracte cu produse derivate pentru produse agricole care vor da posibilitatea nu numai a vânzării-cumpărării acestor produse, a deducerii preţului viitor dar şi a unor instrumente de asigurare a riscului”, a mai spus acesta.
Şeful BRM a precizat că producătorul nu va merge efectiv cu producţia la bursă, ci la un depozit autorizat unde va primi un cerificat de depozit în baza căruia va putea face tranzacţii de tip bursier. Emiterea acestor cotaţii se va realiza printr-un algoritm bursier dezvoltat de experţii BRM pe baza experienţei de 20 de ani în pieţele de mărfuri, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi cu principalele asociaţii din piaţă. Ele vor fi calculate pornind de la o bază de date completă privind tranzacţiile cerealiere din România. sursa: Agerpres