Anul 2013 n-a fost tocmai norocos, spun, pe bună dreptate, unii agricultori. Considerentul vine în urma bilanţului făcut la final de an. După ce au tras linie, fermierii au văzut că profitul rămas este cam „subţirel”.
Viorel Vărzaru, fermier din judeţul Giurgiu, ne-a spus că după îndelungi socoteli, multe înmulţiri şi împărţiri, adunări şi mai ales scăderi, „comparativ cu anul trecut, am ieşit mai prost în 2013. Financiar vorbind, pe plus, dar un plus mai mic”, spune acesta.
Pentru 2014 agricultorul îşi doreşte stabilitate pe piaţa agricolă, consecvenţă în acordarea subvenţiilor şi simplificarea birocraţiei. “Investiţiile din viitor vor fi bazate pe credite, până la venirea subvenţiilor. Deja, pentru inputurile din această toamnă am apelat la creditare. Sperăm ca în anul 2014 să avem preţuri mai bune la cereale, mai aproape de realitate. Nu ne aşteptăm să fie ca şi cele din 2012, dar o medie între ultimii doi ani ar fi perfectă”, ne-a spus Viorel Vărzaru.
Tehnologia corectă asigură randamentul
Nicolae Bădiţa, fermier din Ialomiţa, care lucrează circa 200 hectare, s-a arătat mulţumit de felul în care încheie anul 2013. „În 2013 pot să spun că am ieşit pe plus, m-au ajutat temperaturile, ploile şi îngrăşămintele folosite. În ceea ce priveşte tehnologia nu fac economii, folosesc ce e mai bun, pentru că nu vreau să risc. Cu privire la inputurile pentru primăvară, încă nu mi-am făcut un stoc, marea bătaie se dă acum pe sămânţa de porumb, iar la floarea-soarelui eu voi merge pe hibrizii Clearfield. Investesc din rulajul banilor, pur şi simplu. Din puţinul profit obţinut nu ne luăm maşini sau altele, ci îi reinvestim în viitoarele culturi şi poate mai reuşim să achiziţionăm teren, pentru că acum suntem mici fermieri, dar vrem să ne extindem”, ne-a declarat acesta.
Preţul face diferenţa între anii agricoli
Referitor la anul agricol care tocmai s-a încheiat, Traian Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Gorj, ne-a spus: “suntem - cum spune olteanul - «comsi-comsa». La producţii, 2013 a fost un an foarte bun, dar ne-au tras mult înapoi preţurile. Dacă preţul grâului s-a mai reglat puţin în acest sezon şi încă mai avem producţii de valorificat, preţul porumbului încă staţionează şi e chiar pe o pantă descendentă. Încă stăm cu producţia pe stoc, să vedem cum va evolua piaţa. Sperăm să putem da drumul la valorificări, astfel ca până la sfârşit de primăvară să ne putem autofinanţa. Vom pierde însă la partea de dotări, pentru că în anii buni ar trebui să mai facem şi noi dotări, dar anul acesta nu putem”, ne-a declarat Traian Ghinoiu.
Liderul fermierilor gorjeni susţine că “relaţia cu băncile este aceeaşi ca întotdeauna. Încă nu îşi deschid pungile şi pentru agricultori. Şi în 2014, şansa noastră va fi creditarea de către furnizorii de inputuri, care ne dau seminţe, tratamente şi fertilizanţi cu plata la recoltare”.
Mai multe detalii puteţi citi în revista Recolte Bogate – ianuarie 2014.