Ne vindem pământul, ne vindem identitatea şi viitorul ţării. Românii proprietari de terenuri agricole „trebuie să reziste tentaţiei de a-şi înstrăina ogoarele către străini”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), referindu-se la liberalizarea pieţei funciare.
„Ne vindem pământul, ne vindem identitatea şi viitorul ţării”, a afirmat Laurenţiu Baciu, în contextul în care cetăţenii străini, persoane fizice, din Comunitatea Europeană pot cumpăra fără restricţii terenuri agricole din România începând de anul viitor.
Preşedintele LAPAR a menţionat că adus în discuţie în nenumărate rânduri problema liberalizării la vânzarea pământurilor, dar „nimeni nu a mişcat un deget”. „Am fost chemat la Ministerul Agriculturii pentru consultări pe marginea viitorului act normativ care urma să reglementeze piaţa terenurilor agricole, dar am fost dezamăgit. Nu înţeleg de ce nu am mai cerut o derogare pentru liberalizarea pieţei, aşa cum au făcut bulgarii”, a afirmat Laurenţiu Baciu.
Pe piaţă preţurile vorbesc, iar străinii au capital
Proiectul legii spune ca numai cetăţenii din ţările UE pot cumpăra pământ în România, dar „nimeni nu poate verifica la sânge cine stă în spatele unor asemenea cumpărători”, apreciază Laurenţiu Baciu.
Potrivit aceluiaşi proiect, arendaşii, vecinii, tinerii fermieri până în 40 de ani şi statul vor avea drept de preempţiune la cumpărarea terenurilor agricole, în faţa persoanelor fizice străine, Laurenţiu Baciu amintind că ministrul Daniel Constantin a anunţat că în Codul civil au fost deja prinse unele măsuri în acest sens. „Foarte bine, însă pe piaţă preţurile vorbesc, iar străinii au capital. Aceasta este realitatea”, a spus preşedintele LAPAR.
Şi alte ţări din lume sunt interesate de pământul românilor
Laurenţiu Baciu susţine că oficiali ai unei ţări din Orientul Mijlociu, care „pot avea emisari plătiţi având cetăţenie în ţările europene”, şi-ar fi manifestat de pe acum interesul pentru a cumpăra două milioane de hectare de teren agricol din România. „Nu e de mirare, arabii vor să-şi asigure o sursă de mâncare pentru anii în care toţi ne vom confrunta cu o inevitabilă criză de alimente. Şi alte ţări din lume sunt interesate de pământul românilor, dar şi unele companii multinaţionale, care vor sa profite din următoarea criza. Din păcate, mulţi românii nu înţeleg, încă, acest lucru, iar alţii care au pământ, dar nu posedă resurse pentru a-l lucra vor să-l înstrăineze”, a afirmat Laurenţiu Baciu. Sursa: Agerpres