Veniturile din activităţi agricole pe unitatea de muncă anuală (UMA) în interiorul UE-28 ar putea înregistra o creştere medie, în termeni reali, de 15 la sută în perioada 2016-2025, aşa cum reiese din raportul Comisiei Europene publicat recent.
Statele care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2004, aşa numitul UE-N13, stau cel mai bine la acest capitol, cu o creştere prognozată de 40 la sută, faţă de numai 2 procente în cazul celorlalte ţări membre ale blocului comunitar.
Pe de altă parte, venitul agricol total este de aşteptat să scadă, deoarece anunţata creştere de 10% a valorii producţiei în următorii zece ani nu va putea acoperi costurile de 15% mai mari. Prin urmare, creşterea pe unitatea de muncă anuală se datorează unui flux puternic de forţă de lucru, ca urmare a schimbărilor structurale, se arată în raportul Comisiei Europene.
Având în vedere numărul mare de exploataţii de mici dimensiuni şi vârsta fermierilor, atât în UE-15 cât şi în UE-N13, vor avea loc schimbări structurale în următoarea decadă, însă într-un ritm ceva mai lent decât în perioada de dinaintea crizei economice. Numărul total al persoanelor ocupate în acest domeniu de activitate pe teritoriul UE se estimează că va ajunge la 7,3 milioane în 2025, faţă de cele 9,9 milioane câte erau înregistrate în 2014.