Producţia agricolă vegetală din România a înregistrat creşteri la toate culturile, în anul 2013, comparativ cu 2012, datorită condiţiilor climatice favorabile, informează INS.
Potrivit INS, producţia de sfeclă de zahăr a crescut cu 37,6%, în principal datorită creşterii randamentului la hectar cu 32,7%, dar şi a suprafeţei cultivate cu 3,7%.
La cartofi, producţia a crescut cu 31,8%, datorită creşterii randamentului la hectar cu 42,0%, deşi suprafaţa cultivată a scăzut cu 7,1%, faţă de anul precedent. La legume, producţia a fost mai mare cu 13,6%, datorită creşterii producţiilor medii la hectar, deşi suprafeţele cultivate au avut o uşoară scădere. Producţiile au fost mai mari la: castraveţi (cu 12,6%), ceapă (cu 10,1%), tomate (cu 9,1%), morcovi (cu 9,0%), pepeni verzi şi galbeni (cu 9,0%), ardei (cu 8,7%), varză (cu 3,7%). În ceea ce priveşte suprafaţa cultivată cu cartofi, în anul 2013, România s-a situat pe locul trei după Polonia, Germania şi pe locul şapte la producţie (după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Regatul Unit şi Belgia) datorită randamentului inferior.
Producţia de fructe din livezi a crescut cu 11,6%, faţă de 2012
INS arată că, în anul 2013, producţia de struguri a crescut cu 27,3%, la plantaţiile de vii altoite cu 37,4%, şi la plantaţiile de vii hibride cu 15,5%. Suprafaţa cultivată a fost mai mică cu 0,6% faţă de anul 2012.
Producţia de fructe din livezi a crescut cu 11,6% faţă de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi producţia a înregistrat creşteri la: cireşi şi vişini (cu 30,4%), peri (cu 15,8%), caişi şi zarzări (cu 12,5%), pruni (cu 11,5%) şi meri (cu 8,3%).
Legumicultura şi pomicultura, deficitare din punct de vedere al pieţei de desfacere
Deşi producţia este una bună, valorificarea lasă de dorit. „Avem cei mai entuziaşti producători de legume, însă nu avem încă reţele de colectare şi de desfacere suficient de prezente pentru a prelua în întregime producţiile obţinute”, a spus Valeriu Steriu în cadrul unui interviu, acordat la jumătatea anului trecut, pe atunci preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru Agricultură.
Fiind sectoare cu probleme, pentru că importăm destul de mult, iar fermierii noştri nu reuşesc să se asocieze ca să îşi vândă produsele în supermarketuri, Valeriu Steriu a precizat că „cel mai important aspect îl reprezintă abordarea acestui sector pe întregul filierei şi nu doar a producţiei. Un impediment îl reprezintă şi politicile fiscale actuale (dar şi TVA de 24%) ce descurajează orice asociere a fermierilor”, a spus Valeriu Steriu.