Oficiul german pentru agricultură şi sociologie agricolă a anunţat că preţul mediu plătit producătorilor de lapte din Germania nu acoperă costul de producţie.
Potrivit rezultatelor unui studiu de piaţă publicat recent, preţul mediu plătit fermierilor germani la sfârşitul anului trecut era de 41,92 eurocenţi/kg, în timp ce costul de producţie se situa la valoarea de 44,12 eurocenţi/kg, dezvăluind astfel un decalaj de mai mult de 2 eurocenţi pe kilogram.
Preţurile diferă însă în funcţie de regiune. Astfel, în sudul Germaniei (Saarland, Bavaria, Baden-Württemberg, Renania-Palatinat, Hessen) costurile de producţie s-au ridicat la 49,19 cenţi/kg, în regiunea estică (Turingia, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Brandenburg, Mecklenburg-Pomerania Inferioară) s-a înregistrat o medie de 42,93 cenţi/kg, iar în nord (Renania de Nord-Westfalia, Saxonia Inferioară, Schleswig-Holstein) fermierii au cheltuit pentru un kilogram de lapte produs doar 38,56 eurocenţi.
Concluziile studiului arată că la nivelul lunii octombrie 2013, dată la care se face referinţă în acest raport, 95 la sută din costul de producţie este recuperat din veniturile obţinute din vânzarea de lapte, iar la nivelul întregului an 2013 procentul este şi mai mic, doar 87%.
Piaţa laptelui este caracterizată de o volatilitate puternică a preţurilor. În 2012, preţul mediu al laptelui în Germania a fost puţin sub 33 de eurocenţi, iar doi ani înainte kilogramul de lapte era cotat la 26 de eurocenţi.