Faptul că Republica Moldova va încheia un Acord de liber schimb cu UE va aduce elemente de certitudine şi va încuraja suplimentar investitorii să se implice în industria alimentară a acestui stat, a declarat, la Bruxelles, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
Comisarul european Dacian Cioloş va participa joi la Conferinţa miniştrilor agriculturii din ţările membre ale Parteneriatului Estic (PaE), organizată la Chişinău. A doua zi, înaltul oficial european va avea şi o serie de întâlniri bilaterale cu membri ai guvernului de la Chişinău şi cu lideri ai partidelor politice. „Împreună cu Stefan Fule şi ceilalţi comisari de linie am decis să organizăm conferinţe ministeriale tematice pentru a putea detalia programele de sprijin financiar europene pentru PaE pe diferite sectoare şi să avem şi feedback-ul din partea statelor respective vizavi de nevoile şi de aşteptările lor atunci când vorbim de un sprijin tematic. De data aceasta vom organiza conferinţa pe agricultură şi dezvoltare rurală pe PaE. Specificul pe acest domeniu este că, spre deosebire de alte sectoare, aici chiar vom avea un program european specific de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală, aşa-numitul ENPARD”, a declarat Cioloş în cadrul unui briefing de presă.
Acesta a precizat a precizat că va avea ocazia, cu acest prilej, să discute, împreună cu comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, cu miniştrii agriculturii din ţările PaE despre modul în care CE poate asigura implementarea acestui program pe viitor, finanţarea urmând să vină din cadrul fondurilor de cooperare şi dezvoltare ale UE.
Comisarul european a menţionat că, pe lângă întrevederile cu premierul Iurie Leancă şi cu o serie dintre miniştrii cabinetului său pe care le avea cu acest prilej, a propus să aibă o întâlnire şi cu liderii partidelor politice membre ale parlamentului „pentru a discuta orice subiect legat de UE, de agricultură şi dezvoltare rurală, dar mai ales de Acordul de liber schimb aprofundat şi de impactul acestui acord vizavi de sectorul agricol din R. Moldova, pentru că am auzit în aceste ultime săptămâni tot felul de reacţii legate de aspectele potenţial negative ale acestui acord”. „Vreau să clarific lucrurile, că din start Comisia Europeană a negociat acest acord, cel puţin pe partea de agricultură, gândindu-ne clar la avantajele pe care R. Moldova le poate avea din apropierea de UE. Nu a fost deloc obiectivul nostru de a lărgi această piaţă de 500 de milioane de consumatori cu încă una de trei milioane. Nu acesta a fost obiectivul UE, ci să permitem unei ţări cu 3-4 milioane de locuitori să aibă acces pe o piaţă de 500 de milioane de consumatori. Voi explica liderilor politici că pentru toate sectoarele sensibile ale agriculturii şi sectorului agroalimentar din R. Moldova am prevăzut posibilitatea pentru această ţară de a se proteja”, a mai afirmat comisarul european.
De asemenea, înaltul oficial european a menţionat că au fost prevăzute fonduri pentru a susţine dezvoltarea agriculturii în R. Moldova prin investiţii sau prin dezvoltarea capacităţii administrative la nivel local. „Cred eu că faptul că va exista acest acord, şi deci vor exista elemente de certitudine pentru investitori, va încuraja şi mai mult investitorii, şi din UE, şi din altă parte, să vină să investească în industria alimentară din R. Moldova pentru că există şi această oportunitate a producţiei la export, nu doar o producţie pentru o piaţă de patru milioane de consumatori”, a mai spus Cioloş. sursa: Agerpres