Comisia Europeană (CE) a adoptat recent un pachet de măsuri cu scopul de a consolida controlul aplicării standardelor în materie de sănătate şi de siguranţă pentru întregul lanţ agroalimentar.
„Industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic din UE, cu peste 48 de milioane de angajaţi şi cu o valoare a producţiei de aproximativ 750 de miliarde de euro pe an. Europa deţine cele mai ridicate standarde din lume în materie de siguranţă alimentară. Totuşi, recentul scandal al cărnii de cal, deşi nu a prezentat niciun risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil. Pachetul de reforme adoptat astăzi soseşte într-un moment oportun, arătând că sistemul poate face faţă provocărilor cu care se confruntă şi, în plus, integrează unele dintre învăţămintele trase. Într-un cuvânt, pachetul vizează oferirea de norme mai inteligente pentru alimente mai sigure”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, Tonio Borg.
Noul pachet legislativ răspunde apelului la o legislaţie mai simplificată şi la reglementări mai inteligente, reducând astfel sarcina administrativă pentru operatori şi simplificând mediul de reglementare. Se acordă o atenţie deosebită impactului acestei legislaţii asupra IMM-urilor şi a microîntreprinderilor, care sunt scutite de elementele cele mai costisitoare şi mai împovărătoare ale legislaţiei. Corpul legislativ actual al UE care reglementează lanţul alimentar constă în aproape 70 de acte legislative. Pachetul de reforme adoptat luni va reduce numărul acestora la cinci acte legislative şi, de asemenea, va simplifica formalităţile administrative din cadrul proceselor şi al procedurilor pe care trebuie să le parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, pentru ca aceştia să îşi poată desfăşura mai uşor activitatea.
În ceea ce priveşte sănătatea animalelor, noul pachet va introduce un singur act legislativ pentru reglementarea sectorului în UE, bazat pe principiul că “este mai uşor să previi decât să vindeci”. Scopul său este de a ameliora standardele şi de a furniza un sistem comun care să permită o mai bună detectare şi un control mai eficient al bolilor şi care să soluţioneze într-un mod coordonat riscurile în materie de sănătate şi de siguranţă a alimentelor pentru oameni şi animale.
Referitor la sănătatea plantelor, CE propune actualizarea sistemului fitosanitar, pentru a împiedica instalarea de noi dăunători în UE, protejând atât cultivatorii, cât şi sectorul forestier. Astfel, se va pune mai mult accentul pe comerţul cu risc ridicat cu produse provenind din ţările din afara blocului comunitar şi pe o mai bună trasabilitate a materialului vegetal pe piaţa internă.
De asemenea, pachetul prevede norme simplificate şi mai flexibile pentru comercializarea seminţelor şi a altor materiale pentru reproducerea plantelor, cu scopul de a asigura productivitatea, adaptabilitatea şi diversitatea producţiei vegetale şi ale pădurilor din Europa şi de a facilita comerţul cu acestea. sursa: Agerpres