Pe fondul creşterii cererii de ulei vegetal de uz alimentar, două treimi din consumul mondial este asigurat de uleiul de palmier şi cel de soia, conform USDA (Departamentul de Stat pentru Agricultură al Statelor Unite).
Producţia de ulei a crescut ca urmare a extinderii plantațiilor de palmier (pentru ulei) în ultimii ani, în special în Indonezia și Malaezia, precum şi datorită producţiei bune de soia în sezonul 2014/2015 în SUA şi America de Sud. În acelaşi timp, scăderi semnificative s-au înregistrat la producţia de ulei din rapiță, floarea soarelui şi semințe de bumbac.
Raportul de preț între diferitele uleiuri vegetale a avut, de asemenea, un impact asupra deciziilor de cumpărare. Preţurile pentru uleiul de rapiță, floarea soarelui și uleiul de bumbac au crescut în ultimele luni, reflectând creşterea cererii. În consecință, cumpărătorii sensibili la preț au trecut la variante alternative ieftine, respectiv la ulei de soia şi de palmier. Uleiul de palmier rămâne uleiul cu cel mai mic preț, chiar dacă şi la uleiul de soia s-a înregistrat o ieftinire în ultimele luni.
În sezonul 2015/2016, producţia mondială de soia este estimată la 319,61 milioane tone, iar volumul comerţului mondial (exporturile globale) rămâne la un nivel record de 126,48 milioane tone. Stocurile globale sunt în scădere, reflectând o producție mai mică. În luna august 2015, oferta de export la bursa de la Chicago a înregistrat un preţ mediu de 375 USD/tonă, în scădere cu 29 USD/tonă faţă de luna precedentă.
În sezonul 2014/2015, China a importat 29,6 milioane tone soia (vânzări restante plus exporturi acumulate), comparativ cu 27,9 milioane tone în sezonul anterior (2013/2014).