LEGEA PENALĂ. Falsificarea și contrafacerea produselor alimentare ar putea fi pedepsită cu mai mulți ani de închisoare! Propunerea de modificare şi completare a Codului penal a fost depusă la Senat și așteaptă să fie dezbătută în procedură de urgență. Modificarea legii penale vizează introducerea unor pedepse aspre pentru falsificarea alimentelor.
Contrafacerea și falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat când produc consecințe grave asupra vieții, sănătății și securității consumatorilor, scrie în expunerea de motive. Sunt însă greu de evaluat și este posibil ca unele dintre ele să poată fi sesizate prea târziu pentru a le putea contracara vătămările. În mod cert însă, contrafacerile și falsificările produselor aduc câștiguri substanțiale producătorilor, importatorilor sau comercianților.
Efectele nefaste ale falsificării și contrafacerii mărfurilor sunt binecunoscute atât la nivel european cât și în România. În actualele condiții economice, contrafacerea și falsificarea mărfurilor a devenit o afacere foarte profitabilă fiind favorizată de realizarea unor produse concurențiale prin scăderea costurilor, dar și cu riscuri majore pentru sănătatea și securitatea vieții.
Propunerea de modificare a Codului penal s-ar părea că pornește de la afacerea Hexi Pharma, descoperirea uluitoare făcută de jurnaliști despre dezinfectanții din spitale care au fost diluați la maxim tocmai în scopul obținerii unor profituri uriașe și care au pus în pericol viața atâtor pacienți. Este poate cel mai relevant exemplu de pericol social.
Propunerea înregistrată la Senat vizează modificarea următoarele articole din Codul Penal:
Art. 349 Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Modificarea propusă constă în majorarea pedepsei închisorii de 6 luni la 3 ani sau cu amendă, cu închisoare de la un an la 5 ani, sau cu amendă.
Art. 352 Zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit acestui articol, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se va pedepsi cu închisoare de la 9 luni la 3 ani sau cu amendă, în loc de pedeapsa de la o lună la 6 luni închisoare sau cu amendă cum este în prezent.
Art. 365 Infectarea apei. Modificarea propusă majorează pedeaspa cu închisoarea de la un an, minim, la un an și 6 luni, iar maximul pedepsei de la 5 ani la 7 ani.
Art. 357 Falsificarea sau substituirea de alimente ori de alte produse. Pentru acest delict, vinovații ar putea plăti cu închisoare de la la un an la 8 ani, în loc de pedeapsa mai blândă aplicată până acum, de 3 luni închisoare sau maxim 3 ani.
Pentru art. 358 Comercializarea de produse alterate. Și aici pedepsele sunt înăsprite. Astfel, pedepsele cu privare de libertate de la 6 luni la 3 ani, respectiv de la un an la 5 ani sunt înlocuite cu pedepse cu închisoarea de la 2 ani la 8 ani, respectiv de la 5 ani la 15 ani.
Propunerea legislativă a fost trimisă pentru aviz Consiliului Legislativ.