Relansarea economică a României poate avea loc prin scăderea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), a declarat, marți, într-o conferință de specialitate, Sorin Minea, președintele Federației Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta.
„Au fost discuții false: unii spuneau că scăderea TVA va duce la scăderea prețului, iar alții că va duce la mărirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet greșite. Scăderea TVA duce la creșterea vânzărilor și la posibilitatea atât de a face profit, cât și de a mări piața pe care o avem la ora actuală. Niciun negustor corect nu trăiește din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodată și mă mir că statul nu a înțeles acest lucru și nu știu ce va face la anul. Simpla tendință de a despica firul în patru și de a face pe jumătăți de măsură este una greșită (...) Din punctul meu de vedere, dacă se dorește o relansare economică a României, trebuie scăzută TVA. Dacă nu se vor ține de cuvânt (guvernanții, n.r.) cu scăderea TVA cum s-a spus, la jumătatea anului viitor, atunci scăderea din Bulgaria și Ungaria va deveni o problemă pentru România”, a menționat Minea.
Potrivit acestui, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o creștere a evaziunii în piața alimentară cu 30% în doar șase luni. „În mod normal, TVA se dă pe tot lanțul. Într-o țară în care creșterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o creștere a evaziunii cu 30%, în termen de șase luni de zile, este o piață periculoasă. Problema FMI nu este TVA-ul din România, ci colectarea taxelor în România. Atât timp cât TVA va crește, și FMI nu înțelege acest lucru, încasările la buget se vor prăbuși. Pe toate proiecțiile, creșterea TVA nu a dus la creșterea colectării de TVA pe industria alimentară. Aici este o politică economică a României care dorește sau nu dorește să meargă mai departe. Scăderea TVA este singurul lucru care are impact imediat. Parlamentul României nu este ales de FMI, ci de către populație”, a explicat Sorin Minea.
Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a afirmat că următorul produs la care se va reduce TVA este carnea, respectiv de la 24% la 9%. Acesta a adăugat că, probabil, reducerea va avea loc de anul viitor și va cuprinde și alte produse, precum legumele, fructele și laptele. sursa: Agerpres