Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

Fermierii s-au SĂTURAT: OPRIŢI SANCŢIUNILE şi DESCHIDEŢI EXPORTUL! Ce PLANURI se fac la Bruxelles?

Publicat: 19 iunie 2016 - 17:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După aproape doi ani de embargou rusesc pentru produsele agroalimentare, decretat de Moscova în replică la sancţiunile economice impuse de Uniunea Europeană Rusiei, fermierii europeni sunt aproape de faliment. O parte dintre aceştia cer cu disperare ca UE să renunţe la sancţiunile împotriva Rusiei, în speranţa reluării exporturilor, sperând astfel la salvare. Decizia va fi luată săptămâna viitoare, la Bruxelles.

Opriţi sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijiniţi exportul! Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume. În acest moment, Rusia se uită după noi furnizori şi vor să importe lapte din Thailanda şi Vietnam. Noi suntem într-adevăr loviţi de embargoul rusesc, ceea ce nu înseamnă că suntem de acord cu politicile lor, a spus Marian Bily, vicepreşedintele cooperativei VOD Kámen din Cehia, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, producţia de lapte era profitabilă pentru cooperativa VOD Kámen, care are 200 de membri, 1.950 de hectare şi au un efectiv de 2.100 de vaci din rasa Fleckvieh. Pentru acest an însă, cooperativa estimează pierderi de aproximativ de 9 -10 milioane de coroane ceheşti (330.000 - 370.000 euro) din producţia de lapte, în condiţiile în care pentru cele 6,5 milioane de litri de lapte primeşte doar 6 coroane ceheşti (0,22 euro) pe litru, respectiv o pierdere de 1,5 coroane (0,037 euro) pe litru. Am renunţat deja la creşterea porcilor, iar în sectorul laptelui avem o pierdere de 1,5 milioane de coroane ceheşti (aproximativ 55.500 euro - n.red.) pe lună şi se pare că perspectivele pe termen lung sunt sumbre, susţine Marian Bily.

Surse: UE va prelungi ÎNCĂ ŞASE LUNI sancţiunile economice împotriva Rusiei

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene vor prelungi sancţiunile economice impuse Rusiei, în urma implicării Moscovei în criza din Ucraina, au declarat, sub protecţia anonimatului, patru diplomaţi contactaţi de AFP, informează Agerpres.

Pentru fermierii europeni, aceasta ar putea însemna încă şase luni de embargou pentru produsele lor pe piaţa din Rusia.

Prelungirea acestor sancţiuni, ce expiră la finalul lunii iunie, ar urma să fie decisă marţi, 21 iunie 2016, de către ambasadorii statelor UE, iar ulterior, în mod oficial, la reuniunea ministerială de la Luxemburg din 24 iunie, au declarat sursele citate de AFP. Este cel mai probabil scenariu, deoarece toată lumea este de acord să încheie acest subiect înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc în perioada 28 - 29 iunie, la Bruxelles, reuniune ce va fi dominată de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru rămânerea în UE, a explicat una din surse, citată de Agerpres.

Prelungirea pentru încă şase luni a acestor sancţiuni economice nu întâmpină opoziţie în rândul statelor membre, chiar dacă anumite ţări, precum Italia, Ungaria, Grecia şi Cipru, şi-au exprimat unele reticenţe, iar Germania este de acord cu ridicarea graduală a anumitor sancţiuni, mai notează Agerpres.

Europenii au condiţionat ridicarea parţială sau totală a sancţiunilor impuse Rusiei de punerea în practică a acordurilor destinate soluţionării conflictului din Ucraina. Însă, exceptând încetarea focului, respectată în mare parte, dispoziţiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost încă respectate. Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puţin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul nostru şi singura modalitate de ridicare a sancţiunilor economice impuse, a subliniat, pe 16 iunie 2016, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.

De asemenea, UE ar urma să prelungească, pentru încă un an, o altă serie de sancţiuni introdusă după anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, sancţiuni care interzic în special investiţiile şi importurile în Uniunea Europeană de produse provenite din această peninsulă, mai notează Agerpres.

Vizualizat: 1611 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Rusia ridică unele interdicţii la exportul de fructe din Rep. Moldova

Rusia ridică unele interdicţii la exportul de fructe din Rep. Moldova

Încă 17 agenţi economici din Republica Moldova pot exporta, din 7 august 2015, fructe proaspete în Rusia, a anunţat Agenţia de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor).

"Brânzicid" în Rusia: Tone de brânzeturi din UE, sub roţile buldozerelor!

Peste 290 de tone de produse agricole care au ajuns în Rusia prin contrabandă, încâlcând embargoul, au fost distruse sub roţile buldozerelor ruseşti în 6 august 2015, ziua în care a intrat în vigoare decretul semnat de preşedintele rus Vladimir Putin care prevede că produsele confiscate nu vor mai fi returnate expeditorilor.

Rusia joacă dur împotriva producătorilor care încalcă embargoul: Produsele agricole vor fi distruse

Rusia joacă dur împotriva producătorilor care încalcă embargoul: Produsele agricole vor fi distruse

Produsele agricole aflate sub incidenţa embargoului impus de Rusia şi interceptate la intrarea în ţară urmează să fie distruse, începând cu data de 6 august 2015, potrivit unui decret semnat pe 29 iulie de președintele rus Vladimir Putin.

Încă un an de embargou rusesc pentru produsele agroalimentare din UE

Încă un an de embargou rusesc pentru produsele agroalimentare din UE

Rusia a extins pentru un an, începând din 24 iunie 2015, embargoul aplicat importurilor de produse agroalimentare din UE, după ce statele occidentale au prelungit sancţiunile economice impuse Moscovei până în ianuarie 2016.

Rusia va extinde embargoul pentru produsele agroalimentare dacă statele occidentale nu ridică sancţiunile

Rusia va extinde embargoul pentru produsele agroalimentare dacă statele occidentale nu ridică sancţiunile

Rusia a anunţat că va extinde embargoul introdus în august 2014, pentru o perioadă de un an, pentru produsele agroalimentare din UE, dacă statele din Occident nu ridică sancţiunile impuse Moscovei.

Alte articole in aceasta categorie

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

Exporturile de miere, mai mici cu peste 50%!

19 noiembrie 2024 - 18:49

Exporturile de miere ale României au scăzut anul acesta cu peste 50% față de perioada similară a anului trecut.

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

Producția de cereale a UE, cea mai mică din ultimii 10 ani!

18 noiembrie 2024 - 23:45

Producția de cereale din UE pentru 2024/25 este estimată la 260,9 milioane tone, cu aproximativ 7% sub media pe 5 ani, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană.

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

Ministrul agriculturii din Ucraina, la Consiliul AgriFish!

17 noiembrie 2024 - 22:02

Ministrul ucrainean al politicii agrare și alimentației, Vitalii Koval, urmează să se alăture miniștrilor Agriculturii din statele UE și să se adreseze acestora la Consiliul AgriFish din 18 noiembrie.

Mai mult lapte din import!

Mai mult lapte din import!

17 noiembrie 2024 - 21:19

Fabricile de lactate din România au procesat mai mult lapte de vacă în primele nouă luni din 2024, față de aceeași perioadă din 2023. Mai mult de jumătate din acest surplus a fost lapte din import.

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

Noi reguli pentru țăranii care vând în piață! Analize medicale la zi și marfa în vitrină!

05 noiembrie 2024 - 07:09

Țăranii care-și vând produsele în piețe sunt obligați să notifice direcțiile județene sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor, DSVSA, și să dea informații legate de activitățile desfășurate și locurile unde vând marfa. În plus, sunt obligați să respecte anumite condiții de igienă atunci când produc și vând și pot merge cu marfa doar în județele unde se află gospodăria sau în județele limitrofe. Verificările, amenzile și interzicerea vânzării în piețe intră în atribuțiile ANSVSA.

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Anunț APIA!

Anunț APIA!

27 septembrie 2024 - 09:42

Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

Cantitatea de lapte adusă din import a crescut cu peste 49%!

02 septembrie 2024 - 20:25

În prima jumătate a acestui an, fabricile de lactate din România au produs mai multă marfă decât anul trecut, dar materia primă de la fermierii locali, deși în cantități mai mari, nu a fost suficientă, arată datele statistice. Cantitatea de lapte brut adusă din import a crescut cu peste 49%, în timp ce importurile de lapte și smântână s-au majorat, în primele cinci luni, cu 27%. Cantități neobișnuit de mari au intrat în țară din Spania și Italia, iar deficitul a crescut cu peste 47%.

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

Ciprian Palmeș: Ce se întâmplă ACUM cu exportul de miei vii în țările arabe!

26 august 2024 - 09:31

Trebuie refăcute urgent relațiile comerciale cu țările arabe, spune Ciprian Palmeș, cunoscut exportator de ovine vii și susținător al oieritului, într-o postare Facebook. România a pierdut relația cu cele mai importante 4 țări care ne-au consacrat mielul românesc, a adăugat acesta.

Micii fermieri, în pierdere!

Micii fermieri, în pierdere!

18 august 2024 - 08:20

Lipsa ploilor din ultimele săptămâni a distrus sute de mii de hectare de culturi, ceea ce se traduce în pagube uriașe pentru agricultorii români. În aceste condiții, cu o producție în scădere, prețurile legumelor dar și a materiilor prime au început să crească chiar în mijlocul verii, atunci când ele ar fi trebuit să fie la cel mai mic nivel.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii