După aproape doi ani de embargou rusesc pentru produsele agroalimentare, decretat de Moscova în replică la sancţiunile economice impuse de Uniunea Europeană Rusiei, fermierii europeni sunt aproape de faliment. O parte dintre aceştia cer cu disperare ca UE să renunţe la sancţiunile împotriva Rusiei, în speranţa reluării exporturilor, sperând astfel la salvare. Decizia va fi luată săptămâna viitoare, la Bruxelles.
Opriţi sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijiniţi exportul! Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume. În acest moment, Rusia se uită după noi furnizori şi vor să importe lapte din Thailanda şi Vietnam. Noi suntem într-adevăr loviţi de embargoul rusesc, ceea ce nu înseamnă că suntem de acord cu politicile lor, a spus Marian Bily, vicepreşedintele cooperativei VOD Kámen din Cehia, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, producţia de lapte era profitabilă pentru cooperativa VOD Kámen, care are 200 de membri, 1.950 de hectare şi au un efectiv de 2.100 de vaci din rasa Fleckvieh. Pentru acest an însă, cooperativa estimează pierderi de aproximativ de 9 -10 milioane de coroane ceheşti (330.000 - 370.000 euro) din producţia de lapte, în condiţiile în care pentru cele 6,5 milioane de litri de lapte primeşte doar 6 coroane ceheşti (0,22 euro) pe litru, respectiv o pierdere de 1,5 coroane (0,037 euro) pe litru. Am renunţat deja la creşterea porcilor, iar în sectorul laptelui avem o pierdere de 1,5 milioane de coroane ceheşti (aproximativ 55.500 euro - n.red.) pe lună şi se pare că perspectivele pe termen lung sunt sumbre, susţine Marian Bily.
Surse: UE va prelungi ÎNCĂ ŞASE LUNI sancţiunile economice împotriva Rusiei
Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene vor prelungi sancţiunile economice impuse Rusiei, în urma implicării Moscovei în criza din Ucraina, au declarat, sub protecţia anonimatului, patru diplomaţi contactaţi de AFP, informează Agerpres.
Pentru fermierii europeni, aceasta ar putea însemna încă şase luni de embargou pentru produsele lor pe piaţa din Rusia.
Prelungirea acestor sancţiuni, ce expiră la finalul lunii iunie, ar urma să fie decisă marţi, 21 iunie 2016, de către ambasadorii statelor UE, iar ulterior, în mod oficial, la reuniunea ministerială de la Luxemburg din 24 iunie, au declarat sursele citate de AFP. Este cel mai probabil scenariu, deoarece toată lumea este de acord să încheie acest subiect înainte de summitul şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, care va avea loc în perioada 28 - 29 iunie, la Bruxelles, reuniune ce va fi dominată de subiectul referendumului din Marea Britanie pentru rămânerea în UE, a explicat una din surse, citată de Agerpres.
Prelungirea pentru încă şase luni a acestor sancţiuni economice nu întâmpină opoziţie în rândul statelor membre, chiar dacă anumite ţări, precum Italia, Ungaria, Grecia şi Cipru, şi-au exprimat unele reticenţe, iar Germania este de acord cu ridicarea graduală a anumitor sancţiuni, mai notează Agerpres.
Europenii au condiţionat ridicarea parţială sau totală a sancţiunilor impuse Rusiei de punerea în practică a acordurilor destinate soluţionării conflictului din Ucraina. Însă, exceptând încetarea focului, respectată în mare parte, dispoziţiile politice ale acordurilor de la Minsk, precum organizarea alegerilor locale, nu au fost încă respectate. Următoarea etapă este clară: aplicarea completă a acordului, nimic mai mult sau mai puţin. Este singura modalitate pentru a începe dialogul nostru şi singura modalitate de ridicare a sancţiunilor economice impuse, a subliniat, pe 16 iunie 2016, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, invitat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg.
De asemenea, UE ar urma să prelungească, pentru încă un an, o altă serie de sancţiuni introdusă după anexarea la Rusia a peninsulei Crimeea, sancţiuni care interzic în special investiţiile şi importurile în Uniunea Europeană de produse provenite din această peninsulă, mai notează Agerpres.