Toţi fermierii serioşi din industria avicolă respectă în totalitate legislaţia şi cred că este prematur să extrapolăm acest scandal iscat la Avicola Călăraşi către toată industria, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, prezent la Indagra.
„Trebuie să depăşim acest scandal şi să nu se extrapoleze la toată industria, care are rezultate excepţionale în ultimul an - şi tehnice şi de investiţii şi financiare. Industria suferă pentru că anul acesta piaţa a mers foarte greu, cerealele au fost foarte scumpe, dar producătorii s-au organizat şi au trimis produse la export ca să compenseze ceea ce nu se vindea pe piaţa internă. E prematur să tragem acum o concluzie vizavi de ce efecte va avea asupra industriei acest scandal. Eu nu cred că se poate trece uşor peste controalele veterinare şi consider că toţi fermierii serioşi care au branduri pe piaţă respectă în totalitate legislaţia. Sunt şi accidente, dar care trebuie rezolvate la faţa locului, ca să nu aruncăm asupra întregului sector această anatemă. Este evident că nu trebuie să se întâmple aşa ceva, iar cei care au făcut trebuie să plătească. Noi, ca asociaţie, am apărat fermierii serioşi, care îşi fac treaba în mod legal. ANSVSA verifică acum şi va lămuri situaţia”, a spus Ilie Van.
Doar măsurile fiscale combinate cu cele de control sunt eficiente
Cu privire la frauda fiscală din sector, şeful UCPR a afirmat că numai măsurile de control nu vor fi niciodată eficiente şi suficiente într-o economie de piaţă. “Doar măsurile fiscale combinate cu cele de control sunt eficiente şi vedem şi în cazul pâinii. S-a redus TVA, dar până nu vedem un control sever la comercianţi şi la producători nu s-a rezolvat problema. Dacă vom reuşi să facem şi noi reducerea TVA sau alte măsuri fiscale care să reducă tentaţia de 24%, care este foarte mare... Acest TVA de 24% a dus la această situaţie de fraudă fiscală în piaţă, care îi afectează pe producătorii serioşi, care plătesc la stat, afectează bugetul, dar şi consumatorii, evident”, a adăugat Van.
Acesta a precizat că producţia internă este cea care vine să preseze pe costuri şi pe preţuri, pentru că, în urma analizelor statistice, a reieşit că preţurile produselor care au mai mult de 50% importuri au crescut cel mai mult în ultimii ani şi nu cele din producţia internă.
Ilie Van a subliniat că producţia de carne de pasăre a crescut cu 3% până la 5% în 2013, chiar dacă preţurile la cereale au explodat în acest an şi fermierii sunt decapitalizaţi, iar piaţa totală a depăşit un miliard de euro.
România are în jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar veterinar, din care 250 sunt membri ai UCPR. Potrivit preşedintelui UCPR, românii consumă anual în jur de 22 - 23 de kilograme de carne de pasăre pe an, faţă de 18 kilograme în urmă cu 5-6 ani, dar obiectivul crescătorilor din industria avicolă este de atinge în 2020 în jur de 25 kilograme pe an, cât este consumul european mediu. Sursa: Agerpres