Sectorul avicol din România a înregistrat în ultimele zile pierderi de peste 25 milioane de euro din cauza scăderii vânzărilor cu 20% în urma scandalului legat de Avicola Călăraşi. Prejudiciile totale aduse industriei sunt estimate la 50-60 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
„Sectorul avicol în întregul său este prejudiciat prin reducerea vânzărilor care în ultimele zile sunt mai mici cu 20% faţă de perioada anterioară izbucnirii acestui scandal legat de contaminarea cărnii de pasăre cu salmonella. Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 de milioane de euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 de milioane de euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă. Facem apel la toţi factorii responsabili de a comunica prompt, corect şi transparent opiniei publice, pentru a linişti populaţia şi pentru a salva un sector avicol care, în ultimul timp, a făcut progrese însemnate atât calitative cât şi cantitative”, a declarat preşedintele UCPR, Ilie Van.
Potrivit acestuia, nu toate tipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar două din cele peste 2.500 de serotipuri, iar în fermele din industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella atât prin controale oficiale cât şi prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA. „Deşi nu toate serotipurile de Salmonella sunt periculoase pentru om, ci doar două, în industria avicolă sunt monitorizate permanent toate infecţiile cu Salmonella, respectiv în ferme, abatoare, fabrici de procesare şi distribuţie, atât prin controale oficiale cât şi prin autocontroale, conform Programului Strategic al ANSVSA. În cazul în care există o suspiciune de contaminare cu Salmonella, fie a păsărilor vii, fie a produselor avicole, se trece la tipizarea Salmonella prin examene complexe şi după tipizare se trece la aplicarea procedurilor specifice. Astfel, se elimină orice risc de contaminare cu Salmonella patogenă a produselor avicole care se comercializează din fermele avicole”, a precizat Ilie Van.
Cu privire la scandalul recent creat în cazul Avicola Călăraşi, ANSVSA a comunicat că nu s-a găsit Salmonella patogenă pentru om, dar conform legislaţiei a trecut la analize amănunţite pentru reconfirmarea rezultatului. sursa: Agerpres